23 Jan, 2024

Investeringsresans olika faser

Uppdaterad:
23 Jan, 2024

Något som ofta tas upp är de olika faser man upplever när man håller på med investeringar med fokus mot utdelningstillväxt. Ofta beskrivs dessa faser som tre olika (även om de kan beskrivas/benämnas lite annorlunda); 

  1. Honeymoon-fasen
  2. Ingenmansland
  3. FIRE

Honeymoon-fasen är den tidpunkt när allt (precis allt) är fantastiskt. Du har hittat till din strategi och tycker den passar ypperligt med din personlighet och den tid/ork du vill lägga på investeringar. Du läser böcker till höger och vänster om investeringar i stort men även specifika böcker riktade mot utdelningsstrategin. Du lyssnar på poddar samtidigt som du diskar och suger in all information du kan. Du följer börsen förhållandevis slaviskt, loggar in och kollar din depå minst 1 gång per dag (om jag är snäll och avrundar neråt). Du tycker i princip att börsen och investeringar är det absolut roligaste som finns. 

Nånstans här börjar intresset för börsen minska lite (med betoning på lite). Månadens sparkvot gör inte lika mycket avtryck i det totala värdet på din portfölj längre, du har läst “alla” böcker som “alla” säger att du ska läsa. Lyssnat på alla KAP-avsnitt (2 gånger om) och du börjar tycka att kvartalsrapporter kanske inte längre är guds gåva till mänskligheten. Du är nu i Ingenmansland. Min gissning är att denna fas är den fas som du kommer spendera mest tid i. Givetvis är det avhängt på din sparkvot, FIRE-mål, hur tidigt du vill gå i pension osv. Efter många år i denna fas kommer sen fas 3, FIRE. Du når ditt uppsatta mål och kan bestämma om du vill frigöra tid genom att gå ner i arbetstid eller fortsätta jobba om du tycker att det är alldeles för roligt. 

Min egen status? Jag har nu gått in på år tre med nuvarande strategi, med fokus på utdelningstillväxt. Jag känner mig fortfarande nyförälskad men också lite mätt på vissa delar. Har exempelvis märkt att jag inte favoriserar böcker gällande investeringar längre, ett litet men tydligt tecken på att jag nog är i de sista inningsen av Honeymoon-fasen. Samtidigt vet jag att nästa fas kan bli alldeles fruktansvärt långtråkig så jag ska nog försöka hålla mig kvar i fas 1 så länge jag kan. Hur ser det ut för er? Passar er nuvarande status in på någon av de tre faserna ovan? 

/ UC

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.