Marknadskommentar
7 Dec, 2023

BÖRSEN: SMÅ INDEXRÖRELSER, STORBANKERNA STARKA, OMXS30 -0,1%

Uppdaterad:
7 Dec, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Rörelserna var små på Stockholmsbörsen på torsdagen och index pendlade mellan mindre upp- och nedgångar. De fyra storbankerna, Sinch och Telia steg medan Nibe och Boliden tappade mark.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.287 och aktier för 20,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Inom OMXS30 gick Boliden ned 1,8 procent. Aktien tyngdes av Morgan Stanleys nedgradering till undervikt (jämvikt). Morgan Stanley har även sänkt rekommendationen för SSAB, till jämvikt från övervikt. SSAB handlades ned 4,2 procent.

Svagt gick även Autoliv och Nibe, som backade 2,1 procent respektive 2,3 procent.

Storbankerna framstod däremot som vinnare för dagen. Nordea och SEB utvecklades starkast med en uppgång om 2 procent vardera medan de övriga två storbankerna steg med 1,2-1,4 procent.

Telia handlades upp 1,1 procent. BNP Paribas Exane har höjt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare underperform.

Ventilationsbolaget Systemair stärktes 0,8 procent efter sin rapport. Omsättning och resultat för det gångna kvartalet var i linje med förväntningarna, och vd Roland Kasper uppgav i rapporten att han är försiktigt optimistisk till bolagets utveckling under resten av räkenskapsåret. Han hänvisade till att aktiviteterna i konsultledet och hos ventilationsentreprenörerna ökar igen.

Meko har beslutat genomföra effektiviseringar i Norge, vilka ska ge nettobesparingar på minst 66 miljoner kronor från 2025. Bilserviceföretaget handlades ned 0,7 procent.

Viaplay lyfte 26 procent. Tv- och streamingbolaget meddelade sent på torsdagskvällen att 61,4 procent av obligationsinnehavarna hittills uppgett att de avser att rösta för det aktuella rekapitaliseringsprogrammet. Enligt Viaplays kommunikationschef Emma Andersson krävs det dock att 90 procent stöder förslaget för att det ska bli verklighet.

Hexagon, som höll kapitalmarknadsdag i London under torsdagseftermiddagen, upprepade sina finansiella mål. Mätteknikbolagets vd Paolo Guglielmini sade att bolaget verkligen tror att dess finansiella mål för 2026 är uppnåbara.

Hexagon-vd:n sade att bolaget känner en hög grad av förvissning när det gäller att leverera på tillväxtmålet, och att det planerar för en rörelsemarginal över 30 procent i slutet av 2026. Aktien rörde sig måttligt och slutade upp 0,7 procent.

Kontraktstillverkaren Hanza har tagit in 0,3 miljarder kronor i en riktad emission med kursen 85 kronor. Aktien backade 11 procent till 84 kronor.

Copperstone meddelade att mark- och miljödomstolen i Umeå kallat till huvudförhandling, med start 30 januari, om bolagets ansökan om miljötillstånd för den planerade verksamheten vid Viscaria koppargruva. Aktien avancerade 1,2 procent.

Medicinteknikbolaget Qlife lyfte 63 procent i relativt hög omsättning. Bolaget uppdaterade sin kommunikation kring ett tidigare meddelat samarbetsavtal med Hipro, och anger nu det potentiella framtida värdet av avtalet till upp emot 500 miljoner kronor.


OMXS30 torsdagen den 7 december

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.