Marknadskommentar
1 Mar, 2024

BÖRSEN: VOLVO OCH EMBRACER VINNARE I UPPGÅNG, OMXS30 +0,4%

Uppdaterad:
1 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen började fredagen med fortsatt stigande index efter att såväl USA-börserna som börserna i Asien klättrat sedan den senaste handelssessionen.

Starkast bland OMXS30-bolagen var Volvo, som fick hjälp av oväntat starka prognoser för 2024 från tyska Daimler Truck. Mest omsatt i inledningen var dock Embracer efter uppgifter om att bolaget kan komma att sälja två av sina större spelstudios.

Omkring klockan 9.20 hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.461 och aktier för 1,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. De större Europabörserna steg i ungefär samma omfattning som Stockholm.

Embracer steg kraftigt och var mest omsatta aktie i inledningen efter obekräftade uppgifter sent på torsdagen om att gamingbolaget kan vara på väg att sälja två större spelstudios: Saber Interactive och Gearbox. Aktien lyfte 8 procent.

Volvo klättrade 2,3 procent. Konkurrenten Daimler Truck spår att omsättningen och den justerade ebit-vinsten under 2024 ska vara i nivå med 2023. Analytiker hade spått en nedgång i omsättningen 2024 för det tyska bolaget och dessutom ett lägre rörelseresultat.

I övrigt bland OMXS30-bolagen steg SBB och Nibe med 1,7 respektive 1,2 procent. Svagast gick Alfa Laval och Atlas Copco A som handlades ned 0,5 och 0,4 procent.

Elekta ökade 2,8 procent till 77:02 kronor efter torsdagens rapport. Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för strålterapisystembolaget Elekta till köp från behåll, medan Barclays sänkt Elektas riktkurs till 66 kronor från tidigare 68 och JP Morgan tar upp riktkursen till 75 kronor (70).

Bygghissbolaget Alimak har tagits upp till bevakning av Berenberg med en köprekommendation och en riktkurs på 130 kronor. Aktien stärktes 3,6 procent till 97:30 kronor.

SAS-aktien, som är på väg mot avnotering, har i flera dagar varit intensivt handlad och den trenden höll i sig på fredagen. Uppgången var denna gång 45 procent till drygt 0:10 kronor.

NGM-noterade teknikbolaget LC-Tec, specialiserat på optiska komponenter, har uppgett att det för dialog med ett asiatiskt företag om förvärv av bolaget. Processen befinner sig enligt bolaget i ett mycket tidigt skede och det går inte att lämna någon prognos om utfallet, men aktien lyfte trots detta 43 procent.OMXS30 fredagen den 1 mars

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.