Marknadskommentar
10 Nov, 2023

BÖRSEN: YTTERLIGARE NED I SPÅREN AV FED-SIGNALER, OMXS30 -1,6%

Uppdaterad:
10 Nov, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på fredagen försvagats ytterligare jämfört med i förmiddags, i likhet med de flesta andra börser runtom i Europa. Federal Reserve-chefen Jerome Powells signal på torsdagen om att det inte är säkert att penningpolitiken är tillräckligt åtstramande tyngde börshumöret. Räntekänsliga aktier gick överlag svagt.

Klockan 12.15 hade OMXS30 sjunkit 1,6 procent till 2.105 och aktier för 4,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen, som gick något svagare än börserna i Frankfurt och Paris som snarare var ned runt 1 procent.

Flera fastighetsaktier backade, däribland SBB som sjönk 6 procent efter att ha meddelat ett påstått krav från en obligationsägare som anser att fastighetsbolaget brutit mot villkoret om räntetäckningsgraden. SBB:s vd Leiv Synnes sade till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget räknar med att vinna en eventuell rättsprocess.

Värmeteknikföretaget Nibe föll 4 procent och investmentbolaget Kinnevik nästan lika mycket. Starkare gick molnkommunikationstjänstebolaget Sinch som lyfte 7 procent till 25 kronor. JP Morgan har höjt sin riktkurs från 55 till 60 kronor.

Bland miljardbolagsaktier som har gått svagt hittills i år pressades K-Fastigheter på fredagen med 8 procent, Powercell och Viaplay med 6 procent, samt Vestum och Embracer med 5 procent vardera.

Rapportrelaterade rörelser syntes hos cybersäkerhetsföretaget Yubico, som backade 6 procent efter att ha redovisat en rörelseförlust på 75 miljoner efter att ha gjort en ungefär lika stor vinst motsvarande kvartal i fjol.

Garo, som tillverkar produkter och lösningar för elinstallationer, såg kvartalets rörelseresultat krympa med 86 procent till 5,3 miljoner kronor. Aktien leddes ned 14 procent.

Konsultföretaget BTS har redovisat en resultatminskning för tredje kvartalet och vd Jessica Skon hänvisade i rapporten till en fortsatt avvaktande marknad. BTS behåller dock sin prognos om ett helårsresultat i linje med i fjol. Aktien var ned 1 procent.

Brandskyddsbolaget Firefly förbättrade däremot sina kvartalssiffror rejält då rörelseresultatet steg 164 procent till över 23 miljoner, samtidigt som rörelsemarginalen närapå fördubblades till 19 procent. Firefly lyfte 10 procent.

It-bolaget Infracom steg 9 procent efter en delårsrapport där kvartalssiffrorna lyfte med stöd av förvärvseffekter.

En annan kursvinnare var Egetis Therapeutics som har ingått ett exklusivt licensavtal med Fujimoto Pharmaceutical för att utveckla och kommersialisera Emcitate i Japan. Aktien avancerade 5 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Camurus har efter torsdagens rapport fått höjda riktkurser av Nordea (till 467 kronor från 332) och Pareto (till 427 kronor från 361). Aktien steg lätt på en svag börs och var upp 3 procent till 413 kronor.


Graf: OMXS30 fredagen den 10 november

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.