Analys
24 Sep, 2024
Clean motion analys

Clean Motion: Write-up

Uppdaterad:
24 Sep, 2024

Clean Motion AB utvecklar hållbara transportlösningar för städer, med fokus på att minska koldioxidutsläpp och öka energieffektiviteten inom last-mile-leveranser. Deras huvudprodukt, EVIG, är ett eldrivet, lättviktigt och kostnadseffektivt trehjuligt fordon utrustat med solpaneler för att möta efterfrågan på miljövänliga transportalternativ. I juni 2024 uppnådde EVIG en viktig milstolpe genom att få godkännande för vägtrafik och försäljning inom EU. Med sitt innovativa produktutbud och relaterade tjänster förväntas Clean Motion dra nytta av den snabbt växande marknaden för hållbara transporter.

Produkt med tydliga konkurrensfördelar

Clean Motion positionerar sig annorlunda än traditionella mindre elfordon genom att erbjuda modern design, avancerad teknik med uppkopplade tjänster, och solpanel på taket för optimerad energiförbrukning. Clean Motion bedömer även att priset till kund för EVIG är betydligt lägre än för fordonen i kategori N1, vilket gör den till ett attraktivt alternativ för företag som söker hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar i urbana miljöer.

analys clean motion

Marknad

Marknaden för elektriska lätta kommersiella fordon (eLCV) har upplevt en stark tillväxt under de senaste åren. Enligt IEA såldes 310 000 fordon under 2022 globalt, vilket innebar att försäljningen nästan dubblades jämfört med 2021. Marknaden förväntas fortsätta att växa framgent, drivet av starka marknadstrender som ökat fokus på miljö/hållbarhet och minskade kostnader.

Scenario

Clean Motion har kommunicerat en bruttomarginal om 50,0 procent för EVIG, utifrån ett pris om cirka 210 000 SEK (€18 600). I augusti meddelade bolaget intresse från ett av Europas fem största postbolag avseende EVIG. Clean Motion deltar i utvärderingsprocessen och det indikativa behovet är 300–800 fordon. Bolaget tecknade ett strategiskt partnerskap med Luxury Carts Group i september, vilket kan bli en viktig tillväxtdrivare framgent. Vi räknar med att bolaget uppnår ett positivt EBIT vid en försäljning om cirka 220 fordon, vilket skulle motsvara en nettoomsättning om 46,2 MSEK. Detta skulle potentiellt betyda en bruttovinst om cirka 23,1 MSEK och skulle täcka bolaget kostnader. Bolaget har idag en kapacitet om 600 fordon per år, och vid den produktionskapaciteten årligen innebär detta en nettoomsättning om 126,0 MSEK och en bruttovinst om 63,0 MSEK med samma antaganden om pris per fordon och bruttomarginal. Detta skulle innebära att Clean Motion blir ett lönsamt bolag och kunna generera en EBIT om cirka 30–40 MSEK beroende på bland annat framtida personalbehov.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.