Redaktionen
23 Jan, 2023
Aktieentreprenören intervju

Lär känna AktieEntreprenören

Uppdaterad:
16 Feb, 2023

Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

Långsiktighet. Produkt. Värdering.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

Evo är ett måste i allas portföljer enligt mig. Plejd detsamma om man är tillräckligt långsiktig och orkar rida ut perioder av motvind som kan komma när man anar det som minst. Pexip är ett hatat och numera lite bortglömt bolag, som förvisso inte lär bli en bra investering från min inköpskurs, men som från dagens kurs hade kunnat bli en mångdubblare.

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

G5 var väl min första regelrätt investering. Hade bara duddat lite i diverse bolag innan dess. Gillade bolagets sätt att arbeta med spelutveckling och user acquisition. Gick in ganska tungt (i förhållande till dåvarande portfölj) och höll den i många år. Efter 3,5 år var jag -5% har jag för mig. 1 år efter det var jag +2000%, där jag också sålde majoriteten av innehavet. Den första investeringen jag gjorde på helt egen analys och utan att rygga någon kompis/liknande var Fortnox 2016 på 26 (motsvarande 2,6 nu efter splitt). Fick upp ögonen för bolaget när jag själv blev kund med mitt bolag. Älskade produkten och såg framför allt stickyness och pricing power. Caset spelade ut sig precis som jag hoppades. Tyvärr släppte jag den lite väl tidigt, men det blev ändå 500% i snitt och jag tog ganska bra size. Värderingen var hög redan när jag gick in, men tillslut var P/E över 100, med redan hög marginal, samtidigt som det kändes som tillväxttakten inte kunde upperätthållas för evigt. Sedan jag sålde har tillväxten varit högre än vad jag hade trott, och även om bolaget är fantastiskt så är aktien övervärdererad i min mening.

Min senaste investering var Pexip, som är både min sämsta och överlägset dyraste (back över 2 mkr, vilket är 10x mot näst dyraste). Problemet med den investeringen var framför allt att aktien gick ned så otroligt mycket innan det faktiskt började gå dåligt på riktigt för bolaget. Något år efter jag köpte aktien hade värderingen slaktats, från EV/S runt 10 till EV/S runt 2. Samtidigt hade bolagets ARR ökat med ca 30% och bolaget hade exekverat på de flesta löften. Visst, förväntningarna var väl kanske 45% tillväxt, men ska jag sälja bolaget för att de växer med 30% istället för 45%, när värderingen samtidigt fullständigt havererat längs vägen? I princip alla i management och insiders köpte aktier när aktien var någonstans runt halverad, ett par månader innan det faktiskt började gå dåligt på riktigt för bolaget.

Jag har spelat upp caset om och om igen i huvudet, och enda gången jag ser mig själv ev. sälja är dagen då Q1 22-sifforna kommer, som är katastrof, vilket tog aktien från typ 28 till 25. Medan aktien innan gått från 100 till 28, utan något annat än performance något sämre än förväntan. Jag tror jag hade lite otur med tajmingen, att techbaissen kom precis när bolaget underpreseterade lite, vilket gjorde att aktien fick alldeles för mycket stryk, vilket gjorde att jag tyckte värderingen hela tiden var alldeles för låg, varpå jag inte kunde sälja. Men jag blev väldigt förvånad när den bara gick ned 10-15% när skitnyheterna faktiskt kom. Då hade jag kunnat sälja. För sen fortsatte den ned till 8, utan några särskilt uppseendeväckande nyheter. Hur som, sitter fortfarande här och tycker värderingen är sinnessjukt låg. Nu är det ju helt annat risk i caset, då det är mer av en turn around. De har en ARR på 1050m NOK (vilket fortfarande är runt ATH, även om tillväxt avstannat), har sagt att de ska bli lönsamma igen (på cash flow-nivå) under 2023, ca 500m NOK i kassan, och värderingen ligger runt 1250m NOK. Visst, ARR lär väl börja krympa lite, men får de ordning och kan börja växa lite istället (vilket de gjort kostant i 10+ år fram till 2022) så kan det gå väldigt snabbt uppåt i aktien.

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?

Har väldigt svårt att läsa om bolag vars produkter jag har svårt att förstå och/eller tycker är spännande. Så det blir mycket bolag vars produkter jag uppskattar att läsa om. Läser främst bolagets rapporter, gärna ett par år bakåt i tiden och försöker följa upp hur de exekverat. Sen läser jag så klart mycket runt om, framför allt om produkten. Sållar också bort i princip alla bolag som inte är lönsamma, som inte växer eller som är alltför högt värderade (jag kan ta höga värderingar, men det finns en gräns).

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering? (aktie men även något bredare som kanske hjälpt till i vardagen, e.g., glasögon, monitor, cykel, utbildning)

Min cykel har faktiskt gjort mig mycket gott. Annars är jag väldigt nöjd med min Aston Martin (Vantage V8, Prodrive) som jag köpte för 459 000 för 7-8 år sen, som har kostat väldigt lite att driva och som idag nog är värd lite mer. Den ger och har gett mig extremt mycket glädje, samtidigt som den har kostat mindre än hälften än vad jag hade budgeterat med. Kommer nog behålla den för alltid.  En annan ”investering” jag är extremt nöjd med är min Macbook Pro med M1-chip. Jag har haft väldigt många datorer genom åren, men detta är den bästa någonsin. Aldrig varit med om sånt flyt tidigare, jag har i princip aldrig sett datorns laddningssymbol.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.