Redaktionen
25 Jan, 2023
Intervju aktiepappa

Lär känna Aktiepappa

Uppdaterad:
16 Feb, 2023

Näst ut i intervjuserien kommer TradeVenues fastighetsspecialist, Aktiepappa. Bloggen som drivs av både man & fru har inte undgått någon på finanstwitter och genererat ett stort följe under sina sex år. Aktiepappa skapades på Twitter och bloggspot.com år 2016 men har sedan 2017 tillhört TradeVenues bloggportal. Aktiepappa utmärks bland annat för ett väldigt starkt intresse för fastighetssektorn och nynoteringar. 

Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?
Långsiktighet i tråkbolag.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?
De svenska pärlorna Investor och Svolder tycker jag är ett måste att ha i portföljen. Särskilt för den genomsnittliga spararen. Det är viktigt att ha med sig insikten att alla människor är inte lika och de allra flesta som borde spara i aktier borde göra det i en billig indexfond som köps per automatik varje månad. Nästa steg är investmentbolag. De är ju lite som fonder men betydligt roligare och har i många fall också gett bättre avkastning. Investmentbolag är därför en bra introduktion till aktiemarknaden. Men det är också bra akter att äga långsiktigt även för den rutinerade investeraren.

När det kommer till ”hidden gem” i portföljen så skulle jag nästan säga ABAS Protect som är ett riktigt litet kvalitetsbolag som drivs av ett gäng duktiga företagare i den lilla orten Ambjörnarp på gränsen till Småland. Och det verkar faktiskt som om smålandsandan spridit sig över landskapsgränsen för dom jobbar likt de där småländka bolagen som imponerar på så många. Dock är bolaget väldigt litet och aktien handlas väldigt sparsamt. Vi äger aktier sedan noteringen i ABAS Protect.

aktiepappa intervju tradevenue

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?
Den första kommer jag inte riktigt ihåg faktiskt men Svolder är en av de allra första och det är en investering som jag aldrig har ångrat.

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?
Inspiration hämtas från alla olika håll så det är väldigt svårt att peka ut en enskild kanal men mycket inspiration hämtar vi via Twitter där vi är förhållandevis aktiva men vi är ju två som driver bloggen och vi hinner därför scanna av dubbelt så många kanaler som vi skulle gjort om vi var en person. När det kommer till noteringar och IPO:er är Affärsvärlden en bra källa.

Vi sållar friskt och en bra grund brukar vara de sk känsloaktierna där ägarna agerar likt någon form av sekt. Det brukar sällan bli bra i längden. Exempel på sådana är Fingerprint, SBB och Embracer. Vi har ägt Embracer i omgångar men oftast håller vi oss bort från dem.

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering?
Här är det ju omöjligt att inte nämna fastighetsbolaget som är min enskilt största investering men också den allra bästa. Den fina utvecklingen härrör ju också från att fastigheterna är belånade vilket gett en extra hävstång av det positiva slaget i de här tiderna då fastighetspriserna gått upp.

För er läsare som inte har följt Aktiepappa så länge så kan vi här förtydliga att jag driver ett litet fastighetsbolag i Göteborgsområdet med nästan uteslutande bostadsfastigheter och jag sköter en stor del av den ekonomiska och juridiska förvaltningen själv. Fastigheter är en kapitalkrävande verksamhet och en mycket stor del av mitt egna kapital är investerat i detta bolag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.