9 Nov, 2018

Better Globe - Ett "träd"företag

Uppdaterad:
21 Feb, 2023

 

Pyramidspel och MLM-marknadsföring

Redan 2017 skrev vi ett inlägg om pyramidspel och pyramidnätverk i allmänhet och om Better Globe i synnerhet. Det inlägget heter kort och gott pyramidnätverk och det är ett av våra mest lästa inlägg. De senaste dagarna har det dykt upp ny information om det aktuella företaget och om kopplingar till Rika tillsammans och Jan Bolmesson. Jan har hela tiden framhållit att han "bara är en investerare som alla andra samt lite av en ambassadör som hjälper till ibland" men vid en kontroll av servern som hemsidan betterglobe.se ligger på visar det sig att domänen hostas av en server med en holder som heter: janbol4614-00001. Låter nästan lite för bra för att vara en tillfällighet. När detta faktum påtalas visar det sig att det tas bort information på de aktuella hemsidorna samt att det sker en del ändringar där man försöker dölja saker kring domänerna. Det syns tydligt i den här artikeln.

Vårt ursprungliga inlägg ligger kvar på gamla bloggen och går såklart att läsa här. Extra intressant är det att läsa kommentarerna där en företrädare för Better Globe i Danmark eller Norge går loss och kallar mig för nettroll och dum mm. Ovärdigt vilken organisation som helst att uttrycka sig så anser jag.

Better Globe

Fler och fler journalister och bloggare anser nu att välgörenhetsorganisationen Better Globe är ett pyramidspel.  Vi har haft vår uppfattning klar och den är att alla varningsklockorna ringer när man börjar granska det aktuella bolaget även om det inte gått att få fram några konkreta bevis i dagsläget. Varningstecknen är  dels att de håller till i ett av världens mest korrumperade länder. Deras grundare är enligt denna norska artikel dömd för ekonomisk brottslighet till något som heter ubetinget fengsel. Jag vet inte riktigt vad det betyder men fengsel borde väl vara fängelse tänker jag. Läs gärna denna norska artikel om hur det vid Rinos förra projekt försvann visst 2,6 miljoner på något konstigt vis. Dels luktar det illa om de lögner som hela tiden dyker upp likt vattenläckor i ett rostangripet sjunkande skepp och dels är hela upplägget för bra för att vara sant.

Guilt by association

Först av alla att "avslöja" Better Globe var nog ändå Sparsamt leverne som redan 2014 skrev om ämnet och som faktiskt fick Avanza att ta avstånd ifrån Jan Bolmeson. Det dröjde några år sen tog Nordnet över den staffettpinnen och nu syns Jan ihop med Nordnets profiler i olika sammanhang väldigt ofta. Det finns ett uttryck som heter guilt by association och det är i sig ett tvivelaktigt begrepp ur ett juridiskt perspektiv men ur ett moraliskt och värumärkesperspektiv bör man betänka det i alla fall.  Det finns även en omvänd del av uttrycket och det är honour by association och här är det de tvivelaktiga personerna som istället vill "snylta" på välkända och seriösa organisationer för att framstå som just seriösa de också. Det här uttrycket är något som man bör vara noga med om man är ett företag eller en organisation. Det är lätt att bli utyttjad om man inte ser upp och gör lite bakgrundskoll på de man jobbar med. Avanza inåg detta och agerade vilket de ska ha heder av. Nordnet har lite att fundera på i frågan om ni frågar oss.

Mer om Better Globe

Bloggaren Chansar mest har skrivit ett inlägg i ämnet och det är extremt läsvärt!  

Ihållande investeringar har också skrivit om Better Globe.

Här finns en riktigt gedigen faktabank om Better Globe.

Sparsamt leverne, Better Globe och Avanza.

Pyramidspel

Bloggens första hater

**uppdatering**

Magasinet Filter skriver en lång granskning om Better Globe

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.