11 Aug, 2023

Hovrätten godkänner vräkning

Uppdaterad:
11 Aug, 2023
Fastighetsrätt

Man äger inte en hyresrätt

Idag läste jag en dom från hovrätten där det efter flera års rättslig tvist har fastslaget att en kvinna som äger en bostadsrätt och är skriven i den blir av med sitt hyreskontrakt på en liten lägenhet som ligger några hundra meter bort. Kvinnan hävdar att hon har lägenheten som övernattning och vill behålla den för det ändamålet. Hyresvärden hävdar att hon dels hyr ut den i andra hand samt att hon inte har behov av den. 

Att hyresvärden ska bedöma behovet kan tyckas helt sinnetrubbat. Hyr man till exempel en bil så lägger sig inte biluthyraren i hur behovet ser ut. Men på bilar rådet också avtalsfrihet. Det gör det inte på bostäder. Staten har lagstiftat för att säkerställ att inte hyresvärden tar ut vilken hyra ssom helst utan hyreslägenheter åka ha lite av en samhällsnyttig inverkan. Bland annat får itne hyran vara vilken som helst. Och då kan också hyresvärden säga upp kontrakt om inte hyresgästen har nytta av lägenheten. I min värld är detta rätt så sjukt men inte sjukare än att hyressättningen regleras av politiker. 

Varför krigar folk för att behålla lägenheter?

Den frågan får jag ofta i mitt arbete som hyresvärd och svaret är enkelt. Antingen tjänar de pengar på att hyra ut billiga lägenheter dyrt i andra hand. Uthyrning som beskattas högst modest vilket innebär att samhället förlorar pengar jämfört med om hyresvärden skulle hyrt ut till samma hyra. Eller så handlar det om att man ser ett värde i ett förstahandskontrakt på en lägenhet och inte vill släppa det. Båda de här anledningarna tyder såklart på att lägenhets hyra är för billig och båda problemen hade man löst med marknadshyror. 

 

Läs mer om fastigheter

Bostadsbrist

Vem är Sveriges fastighetskung?

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.