17 Dec, 2022

Fjärde advent och lite Iakttagelser

Ännu en vecka, ännu en räntehöjning, ännu en marknad som är lika manodepressiv att den får Marwin att framstå som ett livs levande piller Prozac. Med en strategi om att dels vara nettoköpare under flera år framgent, dels att investera i bolag som har varit med om skakiga tider och utmaningar förr och ständigt kommit ut starkare gör att jag knappt höjer på ögonbrynen när portföljvärdet på dagliga basis ändras med siffror motsvarande flera månadslöner. Kanske borde jag det? Kanske är jag naiv som inte inser vad som komma skall och att mina analyser av innehavens finansiella positioner är att betrakta som glädjekalkyler? Kanske. Eller kanske inte. Jag tror att facit kommer vi först se om flera år, men kring Q2-Q3 2023 bör flera nakenbadare ha fått visa snorren (usch).

Det här veckan har, som tidigare kommunicerats, norska AF Gruppen köpts in. Jag har fortfarande likvider redo för fortsatta fall, men vill inte köpa för mycket på en för kort tid. Just krigskassa blev jag, på twitter den 16/12, ombedd att skriva lite om. Det finns egentligen inte så mycket att säga och det är allt annat än någon raketforskning á la Manhatanprojektet. Varje månad sparar jag en stor del av lönen. Cirka 90-95 % av den summan investeras inom 2-3 veckor, medan 5-10 % sparas på ett annat konto på min husbank inför börsfall likt hisscenen i Kubiks The Shining. Repetera detta månad för månad, år för år så kommer kassan att växa.

Jag fick också en fråga hur det kan komma sig att man kan vara fullinvesterad men fortfarande ha kassa. Jag vet ej ifall frågan var riktad till mig personligen, eller mer generellt menad. Oavsett kan jag bara svara för mig själv och svaret är även här omärkligt: Envar månad får jag dels lön, dels utdelningar. Med ett månatligt och pålitligt kassaflöde är det inte svårt att med ”jämna mellanrum” kunna köpa/öka.

Jag har en bevakningslista som jag ofta tittar på, men främst vill jag gärna öka i befintliga innehav tills de nått den procentsatsen av portföljen jag planerat för. Just nu tittar jag lite extra på dels L’Oréal, dels brittiska PE-bolaget 3i. Sistnämnda är tämligen intressant, speciellt efter deras omlagda strategi efter finanskrisen. Innan var de mycket mer riskbenägna och mer, i brist på bättre begrepp, vårdslösa, medan de nu är mer restriktiva och tuffa mot och i de bolag de går in i.

Det börjar snart nalkas jul och nyår och med det kommer nyårssummeringar och krönikor. Det är också kring dessa tider det ömsom är ett fullskaligt krig om vilken som är den bästa julfilmen, ömsom om vilken jullåt som skall föräras samma titel; ”bäst”. Sedan är det också, likt seden lyder, ett än värre krig hemma hos frankofilen (och min kära vän) Chansar Mest. Frågan är lika viktig som om det handlade om att skriva på för ett stort bostadslån eller ej: ska det vara fast eller mer mjuk potatis till hushållets Janssons frestelse samt om den ska vara mer mjölig eller icke? Jag kan ända hit till Motala höra hur herr CM bygger skydd i husets kök medan hans lika kära och trevliga Fru CM kastar prick med både köttknivar och matberedare.

Som ofta (alltid) kommer jag bort från ekonomi och aktier, men ibland upplever jag ett behov av att skriva av mig lite. Mer börsrelaterat kanske min årskrönika i Börsveckan vara? Jag vill hävda att 2022 förvisso är ett förlorat år i absoluta (penga)tal, men inte nödvändigtvis rent intellektuellt.

En annan mer börsrelaterad text kan även denna intervju med Fredrik Stenkil, förvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik, men också denna om H&M och hur deras lanserade sparprogram varken är nytt, eller tidigare varit så positivt som ledningen vill ge sken av.

På tal om H&M satt jag och studerade senast inkomna försäljningssiffror samt försökte mig på att leka med kulramen bredvid min MAC-skärm. Just nu tycks bolaget nå en vinst per aktie om 5,10–5,18 kronor per det brutna räkenskapsåret 2022. De har i år delat ut 6,5 kronor per aktie och nästa år ligger analytikernas förväntningar på en utdelning om 6,27 kronor. Skulle ledningen göra praktik av nämnda prognos betyder det att bolaget, för tredje gången på de fem senaste åren, delar ut mer än vinsten. Har samma mönster setts förut? Och i samma bolag? Kanske finns det en sanning i att en bild säger mer än tusen ord? Data är som alltid hämtad från Börsdata.

Med ömsom vin (hoppas jag), ömsom vatten i detta s.k. inlägg får jag avsluta med följande frågor:

1.Bästa julfilmen är?

2.Bästa julsången är?

3.Kommer H&M dela ut mer, eller mindre, än årets vinst 2023?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.