24 Nov, 2023

Investeringsplaner inför december

Uppdaterad:
24 Nov, 2023

Blott en månad återstår av 2023 och det står klart att jag kommer prestera sämre än både OMX SGI och DJ World Index. För enskilda år är detta inget jag lägger någon större vikt vid men desto mer när jag studerar femårsintervaller. Ett år är mer eller mindre att betrakta som ”inget”, medan fem sådana visar desto mer. Varför har jag underpresterat nämnda två index? Det finns flera förklaringar – inte ursäkter – och dessa kommer reflekteras kring under mellandagarna och dess resultat publiceras i den sedvanliga årskrönikan. 

Fredag, en svart sådan, och lön. Således betyder det en summa som skall sättas i arbete. Jag hade hoppats att kunna avsätta mer, men då ett visst bostadssparande har skett under hela 2023 blir månadssparandet för investeringar lite lidande. Därtill kände jag att det var dags att ge mig an Metroid Dread och med lite rabatt i form av ”vi vill ha dig som kund” på Amazon införskaffades detta kritikerrosade spel i måndags och leverans skedde i förrgår. 

Mycket har gått upp sedan oktoberbotten sattes för snart cirka 3,5 veckor sedan. Följaktligen gör det processen än mer svår och det upplevs som att jag måste föra en sorts ansträngande övertalning till vad och varför X skall investeras i. Detta är inte bra och således är det viktigt att ta ett steg tillbaka och reflektera varför jag ens ska behöva övertala mig själv. Ja, pengarna måste in för eller senare, men det måste inte ske precis här och nu. Jag har som regel att en majoritet av månadens sparande ska vara investerat inom tre veckor för att jag inte ska kunna lockas till en infantil tro om att jag kan tajma börsen eller dylikt.   

 

Mycket kan, och kommer nog, att ändras, men givet nuvarande status, marknad och aktiekurs/värderingar lutar det åt att en viss summa går in i Xact Sverige, Vanguard FTSE Dvlp Asia PC ex JPN samt Invesco 500 High div. Detta framför allt för de börshandlade fonderna erbjuder en sorts hedge mot mina såväl nuvarande som kommande brister som investerare. Ingen är någonsin fullärd och alla kan – och kommer – att begå misstag. Tror du annat om dig själv är mitt råd att läsa berättelsen tillika myten om Ikaros, eller varför inte om Ivar Kreuger eller Gabe Plotkin – förvaltaren på tidigare Melvin Capital. Har du ej sätt filmen Dumb Money är det en varm rekommendation.  

Gällande ETF:er, och för dig/er som vill investera i, främst utdelande, sådana kanske en ETF med inriktning på europeiska småbolag vara av intresse – Wisdome Tree Europé SmallCap Dividend? Den börshandlade fonden handlas just nu till en direktavkastning om 5,15 % och gällande avgift exklusive courtage och övriga kostnader uppgår den till något dyra(?) 0,54 %. Utöver nämnda finns även VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders, som mer nog får betraktas som mer ”säker” gällande utdelningarna än den med fokus på europeiska småbolag. Just nu ligger direktavkastningen på 5,17 % och beträffande avgiften exklusive courtage- och övriga omkostnader ligger på0,46 %.

Utöver ETF:erna finns tankar på att öka i dels T Rowe Price Group (TROW), dels och ännu en gång Brookfield Infrastructure. Gällande TROW är det min bedömning att kursen hålls nere så länge som osäkerheten om räntorna består. Väl därefter kommer utflöden förpassas till nya inflöden och givet bolagets stabila finanser har de tid att övervintra. Min uppfattning är att koncernen kommer att komma ut starkare än vid senaste kris, om än att det kommer vara minst ett år till av en sorts kräftgång. En Dividend Aristocrat som har en negativ nettoskuld och som har en anrik och minst sagt imponerande historik från och med dess grundande 1937. Addera därtill relativt stabila marginaler och tvåsiffrig avkastning på såväl tillgångar som investerat kapital (förvisso 10 månader gammal, men läs gärna senaste artikeln om bolaget på Sure Dividend). Trägen vinner…(?).

Beträffande Brookfield Infrastructure är det min uppfattning tillika bedömning att de handlas ned utifrån samma motiv som Peab, NCC, Skanska med flera gör – lågkonjunktur, hot om recession, makulering av befintliga order och lägre ingång av nämnda. Ja, det är exakt det som alltid inträffar vid tidpunkter likt nuvarande ”kris”. Åren 2008–2009 var senast det begav sig och gällande så stora aktörer som Brookfield är sannolikheten liten att de skall, likt de mindre och mer lokala aktörerna, gå under. Med Brookfield Corporation/Asset Management i ryggen finns kapital, vilket gör bolagets position tämligen stabil, om än att inget – såklart – är säkert. 

Som jag nämnde i början av inlägget är denna fredag svart, om än att det under de senaste åren mer kommit att handla om svart helg, svart vecka och snart kommer nog svart månad (och år?). Mitt förlag är ett av alla de tusentals och åter tusentals företag som har relativt kraftiga rabatter. Just nu har de 20 % på mina böcker, inklusive min senaste Mentala Modeller (här kan du läsa recensioner)Vidare finns andra böcker att hitta i shopen, såsom Magnus Anderssons Investera med fokus

AA
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.