Transaktioner, cash in the crash och inbördeskrig
Det har varit en tumultartad vecka och att sätta ord på alla dess händelser skulle kräva sin herkules och mer därtill. Vidare har redan mycket bra och intressant både sagts, skrivits och diskuterats av andra, mer insatta, belästa och kunniga än jag. Jag vill likväl skrivna ned några av de tankar och reflektioner som jag har – om inte för att ha något att gå tillbaka till när krutet har tagit slut och röken har lagt sig, för det kommer den att göra. Frågan är, som alltid; när och hur snabbt kommer det att gå?

Den svarta måndagen 1987 föregicks av tre handelsdagar där världens börser i dess allmänhet, men Nasdaq, Dow Jones och S&P 500 föll med allt ifrån 4 % till 6–7 %. Sedan kom smällen på måndagen, den 19 oktober, med ett ras för S&P 500 motsvarande 20,5 % och för Dow Jones blev fallet lite mer, nämligen 22,6 %. Detta är historia och vi vet att börsen sedan återhämtade sig och att mer eller mindre allt var återhämtat i slutet av samma år! Ja, du läste rätt – börsen i dess helhet tog mer eller mindre igen hela fallet innan alla hade hunnit skåla för det nya året den 31 december 1987.
Att detta kan och ska ske igen vet ingen. Det är inget som jag utgår från, likväl är det intressant och framför allt viktigt att påminna sig om att bra bolag överlever, växer, frodas och blir starkare. Att Investors, Svolders, ABB:s, Alfa Lavals med flera kurser faller tillhör spelet, vilket jag skrev i mitt inlägg från i onsdags. Det tillhör spelreglerna och kan du hantera volatiliteten och fokusera på att inte göra idiotiska misstag (invert, always invert – fokus är ej på den potentiella uppsidan, utan på den befintliga nedsidan) samt kan hålla dig till din långsiktiga strategi och placeringshorisont finns lite som talar för att du just nu sitter i en prekär och hemsk situation – tvärtom, för när om inte nu relativt tidig januari i år är en bättre sid att så för framtida skördar? Skillnad är såklart om du behöver portföljspengarna imorgon, men om så är fallet så har du redan agerat fel, för inga pengar som är tänkta att använda inom minst 5 år ska vara på börsen.
I veckan har jag gjort flera transaktioner och jag har ansträngt mig till att leva upp till bland annat Napoleons definition av ett militärt geni – ”The man who can do the average thing when all those around him are going crazy” samt att våga vara ”greedy when others are fearful”. Främst anser jag att det till mångt och mycket handlar om att göra verkstad av Morgan Housells, författare till The Psychology of Money ord och hur det ”For most investors: 99 % of good investing is doing nothing, the other 1 % is how you behave when the world is going crazy”. I detta tror jag från att han räknar in att man ska fortsätta månadsspara, precis som vanligt och när det har varit det raka motsatta vädret med strålande solsken, vindstilla, drygt 26-27 grader varmt et cetera.
Jag har bland annat ökat i UPM, Svolder, Investor, Hexpol, Storebrand GlobalAll Countries B SEK, Storebrand Global Low Volatility B SEK, Storebrand Sverige B, Aktiespararna Global Direktavkastning, Xact Sverige, Xact Nordic Dividend Low Volatility. Vidare har jag kvar likvider, för av erfarenhet och av inläst material vet jag att det är svårt att tajma en botten och när denna kommer vet få (läs: ingen) – således köp lite under en längre tid än mycket under en kort tid.
Jag har en obelånad portfölj och en kreditlina motsvarande flera årslöner. Därtill finns en liten, likväl befintlig, krigskassa på ett separat sparkonto att börja ta av om skiten fortsätter slungas runt av den trumpna fläkten som surrar på andra sidan pölen. Till detta ska adderas att det under de kommande tre månaderna kommer att komma rikliga utdelningar. Det är inte kul att se portföljens värde minska, men det är de facto kul att kunna köpa bra skit till bra pris. Volatilitet är ett pris, eller kanske mer passande; en avgift, som jag är villig att betala för den belöning/avkastning jag utgår från att med tiden kunna uppnå. Vad portföljvärdet är mellan start och mål är då irrelevant. Sagt med andra ord och för att parafrasera Jim Cramer har jag ”cash in the crash”…
Jag och många andra har otaliga gånger upprepat vad som historiskt har varit en bra strategi:
- Fokusera på bolagen och dess fundamentala verksamhet.
- Var långsiktig.
- Skriv ned och förhåll dig till din strategi och placeringshorisont.
- Månadsspara i vått och torrt.
- Agera inte utifrån känslor/emotioner – ta kontroll över ditt förhållningssätt gentemot nämnda.
- Erkänn och förhåll dig till att du vet mycket, men långt, långt ifrån allt. Således – ödmjukhet.
- Fokusera på vad du kan påverka och låt övrigt vara.
- Lev livet. Våren är här, solen skiner et cetera. Har du gjort dagens ”portföljsjobb” finns ingen vikt att sitta och stirra på flytande blod, för givet att du inte är en vampyr leder det inte till något gott. Snarare ökar det risken för att du gör onödiga och i efterhand ångrade aktioner.
Att diskutera Trump, USA och dess politik känns viktigt, men i och med att allt händer så snabbt och att det ej går att lita på att måndagens regel gäller på tisdagen känns det som en onödig uppgift att ta sig på. Jag vill dock vädra den risk som jag ser och som jag inte har sett diskuteras i svensk media; ”inbördeskrig”. Jag ska försöka att hålla mig relativt kort, vilket såklart kommer påverka utläggningen om motiven till min rädsla, men jag hoppas att den kortsiktiga versionen ändå ”håller”.
Trump är en narcissist och han har läst sin Machiavelli. Han vet att det inte handlar om att sitta och berätta om korrekta fakta, utan om att äga narrativet; berättelsen. Jag har tidigare skrivit om berättelsens kraft och hur den både kan ena och splittra. Så länge du kan förmå alla dina följare/väljare att tro på dig och allt som du säger om såväl nuvarande status som framtida, spelar de egentliga och riktiga fakta ingen roll. Detta är gällande i det kortsiktiga perspektivet, för i det långsiktiga kommer såklart följarna/väljarna att, bokstavligt talat, få känna på den bittra, objektiva verkligheten, men fram till dess kommer trolldomen från Trumps läppar kontrollera alla anhängare likt vore de en marionettdocka.
Ett exempel på hur väl Trump styr narrativet är hur en undersökning från Yougov visar att allt fler amerikanare har blivit mer kritiska till EU och Kanada, men mer vänligt inställda till Sovjetuni… förlåt; Ryssland. Att detta har skett relativt snabbt har att göra med att han har varit lika noggrann som duktig på att få ut sin önskade värld/sitt önskade och för hans egen agenda passande perspektiv.
Förr eller senare kommer den bittra och hårda verkligheten komma ikapp amerikanarna, men innan dess tror jag att den amerikanska kongressen och dess domstolar kommer pröva Trump, en insats som just nu tycks förberedas, och hans tullar/tariffer och det är här, i det debacle som kommer att uppstå, som jag är rädd för att vi kan få se ett sorts ”inbördeskrig” där de mer logiskt och rationellt försöker att få till en lösning möter en irrationell och ologiskt tänkande Trump med följe. Capitolium den 6 januari 2021 kommer då framstå som en promenad i parken; en söndagsutflykt jämfört med det worste case scenario jag ser som en möjlighet.
Och mitt i allt detta fortsätter Ryssland sitt angrepp mot Ukraina och Kina med att hota Taiwan. Jag tror att det just nu finns vissa världsledare som sitter och ler. Hundra procent nöjda? Nej, men gladare än den 19 januari.
När dessa rader skrivs har EU ej svarat, men ponera att det blir tullar på tjänster och produkter från de amerikanska teknikjättarna, såsom Microsoft, Netflix, Amazon med flera, skall det bli intressant att se hur Svensson tycker om att prenumerationen för Netflix, Disney+ med flera helt plötsligt har blivit rejält mycket dyrare.
OBS: Detta inlägg ska inte ses som en rekommendation för något av de värdepappers som avhandlas. Jag berättar enbart om mina tankar och beräkningar, inget annat. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon.