21 May, 2021

Unity Q1 2021

Jag har tidigare skrivit om företaget Unity Software. Nedan är reflektioner/data från den senaste rapporten, som släpptes den 13/5.

Unity rapporterade en omsättning på 234,8 miljoner dollar, en ökning med 41 % jämfört med året innan (YoY). Beträffande Create Solutions var intäkterna 70,4 miljoner dollar, vilket är en ökning med 51 % (YoY). Intäkterna från Operate Solutions var 146,6 miljoner dolla. Detta motsvarar en ökning med 40 % (YoY). Strategiska partnerskap och andra intäkter var 17,8 miljoner dollar, vilket motsvarar en tillväxtökning med 12 % från Q1 2020.

Grundläggande och utspädd icke-GAAP-nettoförlust per aktie var 0,10 dollar jämfört med konsensusberäkningen på 0,12 dollar. Unity berättar även att de förväntar sig en långsiktig omsättningstillväxt på cirka 30 %. Bolaget avslutade även sin rapport med att berätta att de höjer sin helårsguidning från $50 miljoner till $1 miljard.

Nedan data är från Börsdata och gällande den ”nya” terminaltjänsten måste jag ånyo berömma George m.fl. – den är verkligen mycket, mycket välgjord.

Unity är, som redan avhandlats i mitt tidigare inlägg, en av världens ledande plattformar för att skapa och driva interaktivt 3D-innehåll i realtid. Över hälften av alla mobil-, PC- och konsolspel är gjorda med Unity (till exempel Pokemon Go). Unity erbjuder en hel design- och skapande plattform så att utvecklare snabbt kan skapa 3D-miljöer och spel.

I framtiden kommer många saker att byggas på Unity, oavsett om det är nästa natur- eller av människan skapad katastrof. Som ytterligare exempel kan b.la. nämnas byggande av fastigheter, flyg och tjänster inom sjukvård – där sistnämnda är en sektor som kommer ha än mer nytta av 3D-motorn. En av Unitys kunder, VirtaMed, kommer att standardisera utvecklingen för både befintliga och framtida produkter på Unity. Det gör det möjligt för kirurger, läkare och läkare att träna i riskfria virtuella miljöer och simuleringar för olika diagnostiska och terapeutiska procedurer.

"The first quarter 2021 saw new customers in household appliances, automotive, healthcare, aerospace, and government as well as a multinational retailer. One such customer - VirtaMed - will standardize development on Unity for both existing and future products. VirtaMed allows surgeons, physicians and medical educators to train in risk-free virtual environments and simulations for different diagnostic and therapeutic procedures." (Q1 2021)

Fastighetsbranschen är en sektor som, relativt många andra, ligger efter i digitalisering. Att skapa en fastighet i en unik, verklighetstrogen/nära miljö där 3D-motorn och plattformen ger möjlighet att testa bygganden mot allt från naturkatastrofer till rena terroraktioner, såsom att en bil kör in i grunden eller att en bomb utlöses är mycket tacksamt för såväl entreprenörerna som försäkringsbolagen. Det blir mer kostnadseffektivt och mer lättare att räkna på. För att inte nämna mer miljövänligt (ESG... phu, när glömma att få med det ... ...).

I och med att Unitys motor används av så många olika aktörer, vilka verkar inom många sektorer, såsom just sjukvård, fastigheter, försärking, militär och spel/gaming skapas en bra bredd – bolaget står och faller inte med enbart en sektor. Därtill skapar deras ekosystem en stickyness – har du en gång blivit kund, använt motorn et cetera kommer det krävas mycket för att du vill byta. Mycket.

På tal om gaming kan VR och AR nämnas (med det sagt kan och ska VR/AR användas inom mycket annat också). Just nu bedöms Facebook vara de ledande inom VR-teknik och med sitt senaste Oculus 2 har de visat att utvecklingen går snabbt. Emellertid bedöms Unitys motor kunna ge en större bredd och således torde den tilltala fler aktörer. En nackdel (?) med Facebook är att de, i alla fall just nu, kopplar allting till sin sociala plattform. Du måste ha ett konto där och således vara ”På Facebook”, medan t.ex. Unity är mer att jämföra som en byggkloss som passar till flera olika aktörers/andra produkter. Vad är mer bra och vad är mindre bra? Öppenhet, eller instängdhet? Jag är kluven, för såväl Apple-metoden som den mer öppna Android (Google)-metoden har visat sig kunna bära frukt.

Jag har ökat i bolaget och ökningarna gjordes den 10/5, 11/5 samt 19/5. Min placeringshorisont är mycket lång i detta bolag och jag kan ens knappt föreställa mig vad bolaget och dess motor kommer att vara om 3, 5 eller 10 år. Dock TROR jag att tjänsten och produkten kommer spela en essentiell och signifikant roll i den digitalisering av samhället som nu sker. Jag tycks ej vara ensam om denna tro. I onsdags, den 19/5, hade TIN Fonder ett nytt event som streamdes på youtube. Cirka 58 minuter in diskuterar de nya innehav i fonden World Tech by TIN. Precis som i NY Teknik fanns där nu Unity.

Då de snart kommer blomma upp diverse EM-elvor drar jag mitt strå i stacken och avslöjar en av mina toppforwards. Ja, det är Unity Software. Inc. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.