21 Oct, 2019

ATH och julen närmar sig

Tack vare Atlas Copcos starka rapport idag slog Stockholmsbörsens storbolagindex utan utdelningar idag igenom den gamla toppen från april 2015. Sen är det givetvis mer relevant att räkna in börsen avkastning inklusive utdelningar, och då har vi tagit nya ATH en massa gånger sen 2015. Men nytt ATH på OMX30 är en milstolpe som är fin att passera när man legat fullinvesterad i några år.

Nu är vi inte riktigt fullinvesterade om man vill vara riktigt petnoga eftersom vi har runt 3% av portföljens värde på sparkonto. Tanken är att bygga upp lite kassa på sparkonto för en framtid med lägre inkomster och det är något som tajmingmässigt känns helt rätt att fortsätta med när börsen är på ATH. Så tanken att återinvestera utdelningen men spara det vi får över i vardagsekonomin på sparkonto blir framtida melodin under hösten/vintern med målet att nå 4% kassa vilket motsvarar ett års framförhållning med 4% regeln. Eller egentligen är det ju fel att sätta målet av kassa i % av portföljen, det handlar snarare om att få ihop 360 000 kr på sparkonto dvs 12 x 30 000 kr i månaden. Sen om det blir mindre än 4% av portföljen om börsen fortsätter gå starkt spelar ingen roll.

För att få pengar över i vardagsekonomin som kan bygga sparkontot rullar på oväntat bra. Vi tar som sagt inte ut något ur portföljen idag och jag jobbar väldigt lite och min fru jobbar deltid. Ändå får vi pengar över varje månad (utom när jag nyligen medvetet höjde kostnaderna under en kortare period), effekten av lägre procent skatt på lägre löner är tydlig. Jag har i dagarna gjort klart med ett lite större samarbete här på bloggen (som ni kommer kunna se mer av närmaste året) och tackat ja till en förfrågan på ett uppdrag med 16 h konsultjobb under november. Inte mycket kan det låta, men när det läggs på toppen av det man räknat med gör det rätt stor skillnad.

Trots ATH på börsen och att det ser lovande ut på intäktssidan för slutet av 2019 så inledde jag veckan med ett besök på Willys där det är en rätt bra kampanjvecka. Nästan lika stor händelse som när rotfrukterna kommer för under 5 kr per kg första gången på hösten är det när helgskinkan för 29,90 kr per kg kommer första gången. För er som inte känner igen ordet helgskinka är det som en julskinka men säljs så tidigt på säsongen att de själva inser det orimliga att kalla den för julskinka. Förutom en rejäl skinka på 3 kg blev det 10 st "matgrädde" för 40 kr och en rejäl ost för 39,90 kr/kg. Tung ryggsäck på vägen hem gjorde att jag fick spara 3 x 1,5 liter Pepis Max för 25 kr till nästa besök i butiken. Jag kommer även avsluta veckan med att fylla på morötter för 5 kr per kg även om vi har ett riktigt saftigt lager av rotsaker på balkongen.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.