22 Jul, 2019

Blåbär

Trots att jag både varit sparsam och uppskattat skogen hela mitt liv har jag varit väldigt dålig på att plocka svamp och bär. Det blev väl några gånger som barn och kanske har jag plockat några blåbär och stoppat direkt i munnen efter någon löprunda i skogen. Förra året blev jag lite sugen på att plocka blåbär men kom på det för sent och dessutom var det så torrt så det blev bara några enstaka bär när jag gav mig ut i mitten av augusti. I år har jag för första gången gått in för det i rättan tid och började titta i skogen på allvar för några veckor sen.

Målet för säsongen 2019 är 5 liter blåbär och jag har ganska strikta regler som gör att jag inte får ta bilen till någon skog för att plocka och jag plockar dessutom för hand, bär för bär, renstat och klart direkt i burken. Hittills har jag plockat runt en dryg timme åt gången vilket gett 3-5 dl per tillfälle. Jag tycker det finns rätt gott om blåbär men känslan är att de är ganska små på sina håll. Kom dock ihåg att jag knappt har något att jämföra med.

Målet på 5 liter är helt taget ur luften då jag satte upp det innan jag var ute och plockade första gången, men det kändes rimligt både i mängd och vad som kan få plats i vår frys. Om blåbären finns kvar i några veckor till bör jag klara målet då jag siktar på att höja tempot när min fru börjar jobba nästa måndag. Jag skulle inte säga att det främst handlar om en ekonomiskt grej med blåbärsplockningen, men det känns ändå dumt att ta bilen vilket gör att man måste plocka en liter bara för att ligga plus minus noll på kostnaden. Det är ganska trevlig att gå med en podd i öronen och plocka i sin egen takt och sen cykla hem med en liten burk i cykelkorgen.

På tal om ekonomin med blåbärsplockning så läste jag att man får runt 10 kr per kg om man plockar som jobb, vilket motsvarar ca 7 kr per liter. Det skulle alltså ge mig en timlön på ungefär 2-4 kr i nuvarande takt. Så jag förstår att det krävs mer blåbär än i stockholms småskogar och att man plockar med ett bärplockarredskap, inte minst om man ska få ihop till en flygbiljett från Thailand. Tittar man däremot på besparingen för oss som slutkonsumenter så är det lättare att räkna hem timmarna i skogen, frysta blåbär ligger på runt 70 kr/kg i matbutiken. Som vanligt bör man då jämföra denna kostnad med en lön efter skatt eftersom alternativet hade varit att jobba med något annat, skatta och sen använda nettolönen för att köpa blåbär. Kanske kan det höja livskvaliten lite att kunna äta blåbär i kvargen i vinter även om alternativet inte hade varit att köpa blåbär.

För dig som inte litar helt på att hitta din mat i skogen passar jag på att tipsa om att veckans bästa materbjudande är ägg på Willys. 24 pack för 29,90 kr är ungefär så bra som det blir när det kommer till ägg av vettig storlek. I övrigt inte jättemycket som stack ut denna vecka i matbutikerna tycker jag.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.