17 Aug, 2018

BOK 2: Ekonomisk frihet

Nu är min nya bok äntligen här. Jag släppte min första bok våren 2017 och den blev väldigt väl mottagen både vad gäller försäljning och feedback från läsarna. Jag tvekade länge om jag skulle skriva någon mer då den första boken, som är en handbok i sparande, kändes som min grej och den naturliga boken för mig att skriva. Under vintern 2017/2018 växte suget att skriva något djupare om syftet med ekonomisk frihet fram. Jag hade just slutat jobba och trivdes så otroligt bra med livet och kände ett lugn i hela kroppen. Det här ville jag att fler skulle få lära sig mer om! 

Första delen av boken är mer teoretisk. Jag har läst studier och pratat med forskare:

- Många säger att jobba är både roligt och skapar mening. Men varför är människan då i allmänhet som minst lycklig under åren då vi jobbar som mest?
- Vad händer med hälsan vid tidig pensionering? Forskarna har tittat på breda grupper som fått gå i pension tidigare än normal ålder och sett tydliga effekter på hälsan.
- Hur ska man leva för att uppnå rikedom och ekonomisk frihet?
- Vad händer med personer som vinner på spel, blir de lyckligare av att vara lite mer ekonomiskt fria? Slutar vinnarna jobba eller är risken stor att man spelar bort hela vinsten och snart är lika fattig som innan vinsten?
- Hur mycket pengar behövs för att vara ekonomiskt fri? Olika uttagsstrategier för olika situationer.
- Om man nu är ekonomiskt fri och lever ett liv utan chef och måsten, vad ska man då tänka på för att öka chanserna till ett så lyckligt liv som möjligt?

Forskning och breda penseldrag i all ära. Men i andra halvan av boken har jag gått på djupet och träffat ett antal personer som antingen är på god väg mot ekonomisk frihet eller redan är där. Vissa har slutat jobba med några enstaka miljoner medan andra av de jag intervjuat jobbar vidare med 500 eller till och med 1000 miljoner i förmögenhet. Vad kan vi lära oss från deras resa mot ekonomisk frihet och kan friheten vara större än att bara ha möjligheten att sluta gå till jobbet? Skulle miljardären känna sig fattig om förmögenheten minskade till låt säga 100 miljoner? 

I boken får du via personliga intervjuder träffa:

Günther Mårder - VD för Företagarna och sparsamhetens riddare nummer 1
Patrik Wahlén - Ordförande för Volati, miljardären som jobbar på 
Maribel Lindberg - Bloggare och ekonomiskt fri vid 40
Sandra Bourbon - Framtidsfeministen som siktar på att vara fri inom kort
Ulf Egestrand - Fd finansdirektör på Scania som blev fri vid 53
Christina Engelen - Jobbar mot friheten och inspirerar 17 000  tjejer som gillar aktier 
Maud Lindh - började aktiespara vid 50 men har genom aktierna fått guldkant på livet som pensionär
Per H Börjesson - "Sveriges Warren Buffett" som jobbar vidare trots 500 miljoner i portföljen

Boken är på 155 sidor och enligt mig både bredare, djupare och mer nyskapande jämfört med min första bok som mer gick igenom grunderna i ränta på ränta, ISK-konto, grunderna i aktiesparande etc som du som är intresserad troligtvis redan har koll på. Jag lärde mig väldigt mycket nytt under arbetet med den här nya boken. 

Nu när jag närmar mig första året som ekonomiskt fri vill jag att fler ska få chansen att uppleva det här fantastiska livet!

Boken går att beställa signerad via förlaget för 195 kr 
eller
Via bokhandel som Adlibris eller Bokus för 180-200 kr. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.