27 Nov, 2018

De tråkiga knäckebrödsmiljonärerna som förlorar sin själ...

Jag tvekade länge på om jag skulle skriva det här inlägget. Det kanske är för tidigt och läget för oklart. Men då både Aftonbladet och Expressen toppades av nyheten igår och 95% av vad som diskuterades på "finanstwitter" under gårdagen gällde detta ämne så är det ingen mening att jag försöker dra mitt strå till stacken och tiga ihjäl historien. Jag förstår att det kommer kunna uppfattas som skadeglädje vilket jag tråkigt nog tyckte mig se på många håll på Twitter igår, men det är absolut inte min tanke. Jag hoppas helt ärligt att den här soppan löser sig på bästa sätt för alla inblandade och undviker att använda huvudpersonens namn eller Twitteralias i texten.

Bakgrunden är alltså att Isabella "Blondinbella" Löwengrips pojkvän har hamnat i någon form av ekonomisk knipa troligtvis på grund av trading med hög risk som gått fel. Han har inte bara förlorat egna pengar utan även andras (om han fått i uppgift att förvalta pengar åt andra eller lånat pengar till egen handel är oklart). Inget jag sett tyder på att han medvetet blåst någon eller snott pengar. Isabella har gått ut med att det handlar om flera tiotals miljoner som saknas. Någon blev sur och ville ha tillbaka sina pengar och åkte hem till Isabella på jakt efter personen i fråga. Isabella och hennes familj känner sig hotad. Pojkvännen har gått under jorden, eventuellt flytt utomlands och raderat alla sina konton på sociala medier.

På tal om sociala medier så har pojkvännen varit en stor profil där. Även om han hade färre följare än mig vågar jag lova att hans avtryck var betydligt större. Han byggde mycket av sin profil från början på att skämta med andra, gärna på deras bekostnad. På senare år har han även varit en väldigt respekterad trader som medverkat i flera poddar och andra intervjuer där han fått berätta om hur det funkar att vara terminshandlare eller trader. Just tradingtipsen har jag inget att säga om, han har säkert varit duktig även om det av någon anledning gick åt helvete ändå. Det som jag tycker är värt att reflektera kring och som är anledningen till att jag skriver det här inlägget är att han inte nöjt sig med att prata om det rent praktiska upplägget och strategin i tradingen utan även gett livsråd till unga personer. Råden har alltid haft en röd tråd som kan beskrivas med: Gör som mig, jobba hårt, ta mer risk, bli framgångsrik och det är tråkigt att snåla.

Och det är klart att sånt har funkat i sociala medier när en person som lägger upp filmsnuttar på tradingpositioner som tickar uppåt med 25.000 kr i sekunden för att i stunden för filmen ligga plus med 1 miljon kronor på en förmiddag. Följt av en kommentar i stil med "Man kanske får råd att bjuda någon trevlig person på lunch idag också, hoppas raviloin smakar alla knäckebrödsmiljonärer"

Det är ju lätt att förstå var den unga personen som börjat intressera sig för börsen med förhoppning om att bli rik kommer hitta sin inspiration. Hos killen som köper en bil för 1 miljon och en klocka för 100.000 som present till sin flickvän och är tillsammans med "näringslivets mäktigaste kvinna och Nordens största influenser", går på fina middagar med andra traders och skriver hånfulla kommentarer om "knäckebrödsmiljonärer". Betydligt mer lockande för vissa än tråkiga tips om att spara och köpa investmentbolag eller indexfonder på 20-30 års sikt.

Citatet ovan med knäckebrödsmiljonärer var inte exakt då han som sagt raderat sina konton. Men nedan följer några citat till som kan visa hur det kunde låta:

"Jag har ingen sparkvot sen jag blev vuxen. Däremot har jag en väl spenderad kronakvot. Tex köpa något fint till mig själv eller någon jag tycker om."

"Väljer man att bli uppslukad av att välja vilken konserverad ravioli man ska köpa för att spara 1,39 kr i månaden eller lägger sina fredagskvällar på att följa upp veckans budget tar man energi från möjligheten att skapa något stort." 

"Merparten av ni som läser detta är ett gäng mesar. Det vet jag för så ser fördelningen ut...Man vågar inte riskera pengar, sätta in på kontot och ta första traden. För man kan förlora dem. Jo tack. Välkommen till det riktiga livet. Du kan också förlora din själ genom passivitet."

Dessa citat i sig är väl inte så mycket att säga något om. Så får man så klart tycka om man vill och var och en är ju ansvarig för sina egna handlingar även om man följer rådet i sista citatet, vågar satsa och sen förlorar pengar. Och nu gick det ju inte att veta att det skulle gå åt helvete, det kunde ju rullat på i många år till och med lite tur så kanske det aldrig hade hamnat på minus. Risken för minus och katastrof är dock mycket större om man ska göra snabba affärer och nivån på lunchen, bilen och flickvännens presenter avgörs av hur affärerna gått senaste veckorna. Jämfört med om man har ett långsiktigt och sunt sparande där konsumtionen på kort sikt är helt skild från den aktuella utvecklingen i portföljen.

Jag tror vi alla kan vara överens om att ifall det är en risk att förlora sin själ genom passivitet och att jobbet med fredagsbudgeten tar energi från något större så är det värre för både själen och energin att sätta sin flickvän och hennes barn i fara, bli uthängd i kvällstidningarna och vara skyldig fel personer 10-tals miljoner. 

Nu har vi bara hört en version av historien och hoppas som sagt att det löser sig och inte är så illa som Isabella uppfattade det när det ringde på dörren. Oavsett hur historien slutar så hoppas jag fler väljer den sparsamma vägen till rikedom. En knäckebrödsmiljon är bättre än ingen miljon alls.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.