16 Apr, 2019

Ekonomiskt obekymrad

Man pratar ofta om ekonomiskt fri och ekonomiskt oberoende. Ofta menar man att den som är ekonomsikt fri kan leva det liv den önskar utan att behöva jobba något mer för att dra in pengar, vilket kan motsvara att ha en passiv inkomst i nivå med en vanlig lön. Medan ekonomiskt oberoende snarare handlar om att man kan köpa vad som helst när som helst utan att pengarna någonsin kommer ta slut, vilket kräver betydligt mer pengar än vad som kan kallas ekonomiskt fri.

På senare tid har jag funderat lite på ett tredje begrepp som kanske kan kallas ekonomiskt obekymrad. Det har egentligen ingenting att göra med hur mycket pengar man har utan snarare att man kommit till ett läge där man inte funderar så mycket på pengar. Vissa kanske borde fundera mer på pengar än vad de gör, jag tänker då på personer med inställningen att det löser sig alltid. Vilket det kanske gjort hittills men dagen då det inte längre löser sig kan bara vara en uppsägning eller vattenläcka bort. Jag själv har varit så långt bort från denna kategori man kan komma, jag har funderat väldigt mycket på pengar och många år vägt mina utgifter med extrem noggranhet. 

Pengar har helt enkelt alltid varit viktigt för mig. Så fort jag blev vuxen och flyttade hemifrån och började plugga var pengar på sätt och vis en bristvara eftersom jag som de flesta andra studenter inte hade så mycket pengar, men det är nog ändå den tiden då jag funderat minst på pengar. Sen började jag jobba och ganska snabbt ökade intresset för sparande. Jag hade betydligt mer pengar än när jag pluggade, men i takt med att målet att bli först miljonär och sen ekonomsikt fri växte fram så kändes alltid 500 kr som viktigt. Även om jag hade 500 kr på kontot och skulle få lön imorgon och redan hade sparat 15 000 den månaden så kändes det som att det absolut spelade roll om jag kunde undvika att göra av med pengarna i onödan och föra över ytterligare 500 kr till sparandet.

Jag har nu upplevt framförallt de senaste veckorna att jag kommit till ett läge där jag tänker mindre och mindre på pengar. Jag stör mig mindre på om något kostar lite mer än jag tänkt eller en oväntad utgift dyker upp. För någon vecka sen pajade min cykel som jag har och cyklar med i skogen och jag fick köpa ett nytt vevparti för 1000 kr. Tidigare hade jag nog tänkt en del på det och kanske funderat på om jag inte kunde hitta något billigare eller lagt ner mer tid på att jämföra om det som de rekommenderade i butiken verkligen var värt priset. Jag vet inte om det är att portföljen ökat med 1,2 miljoner sen årsskiftet, att vi fortsätter tjäna lite pengar och kan återinvestera utdelningen vilket jag inte räknat med när jag slutade jobba eller åldern som gör att jag tänker att det löser sig och 1000 kr hit eller dit inte spelar någon roll. Troligtvis en kombination. Senast jag var ute med några kompisar tog jag ett par drinkar även om de kostade dubbelt jämfört med en öl, helt enkelt för att jag var mer sugen på en GT. 

Sen har jag absolut en väg kvar att vandra när det gäller vissa saker. Åka bil som kräver trängselskatt är fortfarande en mental blockering som jag försöker undvika i det längsta. Och visst stör det mig om jag köper något i matbutiken på fredagen och sen på söndagen ser att det är kampanj på samma vara nästa vecka. Men jag hoppas och tror att jag ska bli bättre på dessa saker också, för det är nog först när man kan sluta tänka för mycket på pengar som man är ekonomiskt fri på riktigt.

Jag kommer alltid vara intresserad av att få ut så mycket som möjligt för pengarna och vara prismedveten. Tex att handla maten på kampanj då jag tycker det är onödigt att betala mer än nödvändigt för en viss vara. Men de gånger som något blir lite dyrare än det hade behövt bli tillför det inget att gräma sig över det och ibland kan det vara värt att slippa massa krångel för att spara några kronor.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.