22 Nov, 2018

En dag som ekonomiskt fri

I vintras skrev jag ett inlägg på min gamla blogg med minutschema hur en dag såg ut. Jag kan inte säga att det var någon typisk dag då det var mitt i rapportsäsongen så jag la ovanligt mycket tid på börsen då. Dessutom ansträngde jag mig nog i ärlighetens namn lite extra för att göra saker den dagen när jag skulle ange minut för minut så det inte skulle bli ett glapp på en timme där jag låg i soffan och inte riktigt kunde redogöra för var tiden tagit vägen. Jag fick för någon vecka sen frågan om ett nytt liknande inlägg men nöjer mig med att beskriva dagarna i lite mer allmäna ordalag kring några punkter:

Komma upp på morgonen:
Det här upplevde jag inga som helst problem med första 3 kvartalen som fri. Förra vintern och våren så gick jag nästan alltid upp i samband med att min fru gick till jobbet. Så vi kunde ses snabbt och sen var dagen igång vilket kändes skönt. Under semester och helger när vi är lediga ihop sover vi lite längre än när hon jobbar men går ändå upp båda två runt kl 8 för det mesta. Nu senaste veckorna har jag helt plötsligt fått kämpa emot för att inte vrida på dygnet. Trött på morgonen och sugen på att ligga och kolla Youtube på mobilen fram till kl 01. Någon dag har jag somnat om när hon gått till jobbet och vaknat efter kl 9. Med följden att jag varit sugen på att kolla Youtube till kl 02 den kommande natten. Men nu är det slut på det och jag går upp senast kl 8 och försöker verkligen somna senast kl 24.

Det här är ju lite av en avvägning. Ska man lyssna på kroppen och göra det som känns skönt och njuta av att inte ha några tider att passa 95% av dagarna. Eller ska man vara lite hård mot sig själv? Umgänget och tiden ihop med min fru påverkas ju egentligen inte av när jag sover eftersom jag i vilket fall som helst är vaken när hon är hemma och vaken dvs mellan kl 18 och 23.

Träffa folk:
Att det inte blir ensamt eftersom alla andra jobbar är nog den vanligaste frågan som jag får, men som jag skrivit flera gånger tidigare upplever jag inte det som minsta problem. Jag har för det första inget jättebehov av att träffa en massa människor ytligt som det blev på jobbet i möten och kontorslandskap. Dessutom har jag tagit mig tid för att träffa både fler nya människor men också kompisar som det tidigare varit svårt att få till träff med. Siktar på minst en lunch i veckan ute med någon. Jag har som ett annat exempel sprungit med inte mindre än åtta olika personer som jag tidigare aldrig sprungit med under de senaste året (merparten andra bloggare/finanstwittrare/bloggläsare).

Vara utomhus:
Förutom att träffa folk har jag varit noga med att aktivt se till att jag vistas ute minst 60 minuter varje dag under tiden då det är ljust. Oftast en promenad på förmiddagen. Utöver det så cyklar jag ofta till biblioteket minst en gång i veckan och två-tre olika matbutiker under en normal vecka. Nästan alltid podcast i öronen under både promenad och transportcykling.

Springer dessutom ungefär 1 gång i veckan, men såhär års blir övrig träning mest inne på gymmet.

Upplevelsen av tid:
En stor skillnad är hur jag upplever att tiden rinner iväg nu. Har jag en tid att passa om 2,5 timme är det gränsfall att jag anser mig hinna till gymmet innan. När jag jobbade tränade jag innan jobbet eller på lunchen många gånger utan problem. På gott och ont. Men jag blir ofta förvånad över hur snabbt klockan blir 18 på dagen.

Behovet av att sätta tänderna i något:
Under första halvåret som fri så la jag en del tid på att färdigställa min andra bok. Köp den här (perfekt julklapp till dig själv eller annan). Men sen den blev klar i augusti så har jag inte haft något större sammanhängande projekt. Bloggen tar någon timme i veckan, lite extra för att jag kört en intervju varje fredag. Det växlar hur mycket jobb det är men kräver ändå lite struktur att jaga rätt på villigt intervjuobjekt och ibland göra intervjun på telefon eller live tar lite mer tid än att bara maila frågor.

Utöver bloggen så har jag gjort vissa mindre konsultjobb samt de olika extrajobb som jag testar här på bloggen och skriver om en gång i månaden. Jag har en del konsultjobb inbokat till början av nästa år, men skulle uppskatta att det motsvarar 10% av en heltid under första kvartalet. Och därefter inget bokat.

För det mesta är jag väldigt nöjd med arbetsbelastningen. Ibland drömmer jag om att hitta något projekt där man kunde vara delägare och jobba lite lagom och fritt ihop med personer som man trivs med. Svårigheten är just friheten framåt, vill inte dra igång något större innan jag vet var och hur vi ska bo.

Sammanfattningsvis är 2018 som jag skrivit många gånger förut det hittills bästa året i mitt liv. Så personligen kan jag verkligen gå i god för att det är värt jobbet för alla er där ute som sparar och kämpar med frihet som mål.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.