1 Feb, 2020

Era sämsta köp

Riktigt kul att läsa alla kommentarer på mitt förra inlägg om saker ni köpt som ni verkligen tycker varit värt pengarna och påverkat era liv positivt. Med tanke på alla bra kommentarer tänkte jag att vi kör en uppföljning med motsatsen. Det vill säga saker som man prioriterat och lagt lite mer pengar på men som inte varit värt pengarna. Det här är ju ett vitt ämne där man skulle kunna lista saker som den där sista ölen på krogen i november 2012 eller mer allmänt att man under en period för många år sen inte sparade pengar alls utan slösade pengar på en massa skit i största allmänhet. Men jag tänkte vi skulle försöka hålla det till lite mer konkreta enskilda köp för att ge en tydlig jämförelse med det förra inlägget.

Själv tycker jag det finns två typer av onödiga köp. Den ena kategorin är sånt som man lägger pengar på och uppskattar till en början men sen så snabbt vänjer sig att det är svårt att tydligt påvisa ett tydligt värde över tid. Ett sånt exempel i mitt fall skulle kunna vara en större TV. När vi bytte från ca 40 tum till 55 tum var skillnaden påtaglig första veckan. Nu skulle det troligtvis kännas väldigt litet att byta tillbaka igen, men jag har svårt att säga att jag uppskattar TV-programmen mer på den större TVn. Då vi tittar en hel del på TV känns det ändå rimligt att ha en TV med stor och bra bild. Till denna kategori tror jag man kan räkna många saker, som en bil när man egentligen inte behöver, ett extra rum i bostaden etc. De är bra att ha och man skulle tycka det var tråkigt att bli av med dessa, men det är svårt att sätta ett värde på det och njuta varje dag då man så snabbt tar det för givet. På något sätt får man nog ändå säga att de fyller ett syfte, utom möjligvis för den som verkligen vill maximera sparkvoten. Under några år med maximerad sparkvot tycker jag gott man kan ifrågasätta alla kostnader och även vara öppen för att testa om det går att vänja sig av med grejer.

Det jag egentligen är ute efter är alltså större köp av saker eller upplevelser som verkligen inte var värda sitt pris. Alltså saker som man kan avråda andra från lite mer generellt. Jag har tyvärr (eller lyckligtvis kanske jag ska säga) inte så jättemycket att bidra med. Vi köpte en begagnad cykelvagn för några år sen som jag tänkte skulle vara bra att ha både för storhandling men även större cykelutflykter där man vill ha mer/tyngre packning än vad som får plats i ryggsäck. Den har vi i stort sett aldrig använt. Men jag skulle inte vilja gå så långt som att jag avråder från cykelvagnar generellt. Att vi inte använder den beror nog mest på att det aldrig blivit en riktig vana och att vi av praktiska skäl har cykeln och vagnen på två olika cykelrum vilket gör att det blir ett projekt på 5-10 minuter att koppla på vagnen.

Så även om jag inte kunde bidra så mycket så hoppas jag på er läsare här. Ni levererade verkligen senast med alla tips på bra köp så hoppas ni kan bidra även med motsatsen. Finns det några saker där reklamen lovade guld och gröna skogar och ni slog till och köpte något som i efterhand visade sig vara bortkastade pengar? Tillsammans kan vi hjälpa varandra att undvika misstagen. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.