6 Mar, 2019

Etiskt sparande

Mina föräldrar är rätt ointresserade av sparande och investeringar men har efter ett antal år som kunder på en storbank lackat ur på dåligt bemötande och dåliga personliga bankmän och nu flyttat över sina sparpengar till en nätmäklare. Väl där ville de ha hjälp av mig att fördela ut sparandet när helt plötsligt utbudet av fonder blev betydligt större.

Utmaningen är att de har ingen aning om varför de har pengar sparat och på hur lång sikt pengarna ska investeras. De har just gått i pension och har väldigt bra pensioner och kan omöjligt svara på om de ska ha pengarna om 2, 5 eller 10 år. Eller om jag ska få pengarna när de dör om 20 år. Det gjorde det hela lite svårt för mig som skulle ge tips. Jag kan också garantera att de kommer tycka det var dåliga tips den dagen som börsen går ner 30% nästa gång och de kommer då tycka den globala indexfonden är en dålig fond, snarare än att det inte är själva fondens fel att världens börser har gått ner just det året. Men det känns samtidigt fånigt att ha pengarna på ett sparkonto där inflationen äter upp pengarna varje år samtidigt som pensionen ger de mer pengar varje månad än de gör av med.

Om sparhorisont och riskvilja var något oklar så var mamma däremot ytterst tydlig med att hon inte ville investera i tobak eller vapen. Jag försökte släta över att en globalfonder med över 1000 aktier kommer få väldigt liten vikt i dessa branscher och en svensk storbolagsfond utgörs till väldigt liten del av SAAB via Investor och att Swedish Match mest är snus. Men det hjälpte inte, där var hon väldigt tydlig att dessa bolag skulle hon inte vara delägare i. De fonder jag hittade efter lite letande var SPP Global Plus A och AMF Aktiefond Sverige, både med avgift på runt 0,4%. Det kändes ändå som rimligt prissatta fonder, är det någon som har bättre tips på en Global- och en Sverigefond med etiskt fokus så säg gärna till.

Den extra fondavgiften hon betalar för att slippa vissa bolag motsvarar några tusenlappar per år på hennes investerade kapital och frågan är om det är här pengarna gör bäst verkan? Eller om hon skulle valt billigare fonder och använt dessa tusenlappar till att göra världen till en bättre plats på annat sätt genom tex att skänka till välgörenhet, klimatkompensera flygresor eller kanske att köpa ett vapen i någon förort och sen såga sönder det för att få bort det från gatan. Det kanske å andra sidan blir helt ute att röka och kriga om 5 år så hennes fonder kommer gå bättre än indexfonderna. Då blir det en annan räkneövning då hon tjänat pengar på sitt val trots högre avgift.

Det här med att göra aktiva val som passar än själv tror jag mycket på. Mamma hade inga problem med att betala någon tusenlapp för att ”slippa tjäna pengar på sånt hon inte gillar”. Ska man anpassa sig till vad alla andra tycker så kan man varken köpa odlad lax, importerat kött, flyga på semester, skaffa barn, dricka en öl framför sina barn (som man inte borde skaffat), sluta jobba och betala skatt i förtid eller investera i globalt index.

Kanske är lagom bäst och då kan någon bidra med att inte flyga, någon annan med att betala mycket skatt, en tredje med att inte skaffa några barn och en fjärde med att bara äta vegetariskt. Jag har i alla fall svårt att drabbas av dåligt samvete för att jag inte jobbar så mycket och inte betalar så mycket skatt när jag är ute och går på morgonen och ser alla bilar som rullar iväg till sina jobb med ett moln av avgaser efter sig för att ägarna ska ha råd att köpa en ny bil som de kan fortsätta rulla iväg till jobbet med på morgnarna. Trots att jag har de billigaste indexfonderna med viss exponering mot vapen och tobak.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.