7 Nov, 2019

Gammal podd med facit i hand

Jag har flera gånger roat mig med att lyssna på gamla podcastavsnitt inom området ekonomi och börs. Och nästan varje gång slås man av hur svårt det är att spå framtiden när det kommer till aktiemarknad, räntor etc. När räntan på bolånen låg på 2% kunde det rimligtvis inte bli lägre, när Telia kostade 50 kr och delade ut 3 kr om året var de 6% utdelning stensäker och snarast att se som en obligation etc. Så vi kan nog utgå ifrån att många saker som experter uttalar sig om med rätt stor säkerhet idag kommer visa sig vara helt fel om bara 5 år. Jag tror det här är lärorikt förutom att det så klart är lite underhållande att lyssna på massa spekulationer och teorier när man har facit.

Så idag när Twitter och media svämmade över av Oscar Properties problem och nyemission kom jag att tänka på att jag för några år sen hörde en intervju med bolagets VD Oscar Engelbert i en numera nedlagd podd som hette Fastighetspodden. Det visade sig att Oscar var med i poddens sista avsnitt från december 2016.

Oscar har inget vidare bra rykte idag efter att sålt aktier för flera 100 miljoner nära toppen och nu går han "bara" in med 25 miljoner i nyemissionen vilket motsvarar runt 10% jämfört med hans ägarandel på runt 40%. Jag har inte följt bolaget speciellt nära då jag aldrig ägt aktier vare sig i bolaget eller varit direkt nära att köpa deras preferensaktier, men visst är det lätt hänt att dras med och när man ser honom på bild är det lätt att tycka han verkar vara en stekare som ser till sina egna intressen framför bolagets och övriga aktieägare.

Fastighetspodden bör gå att hitta där du vanligtvis lyssnar på poddar. Avsnittet med Oscar har nummer 17. Annars kan du lyssna även här https://soundcloud.com/fastighetspodden/17-oscar-engelbert

Jag tycker faktiskt inte det ringer några tydliga varningsklockor kring Oscar som person när jag hör podden så här med facit i hand. Han verkar i podden seriös och hårt arbetande och ger sken av att de tar låg risk i bolaget genom att sälja 70% av lägenheterna innan de börjar bygga, kostnadsmedvetna i byggprocessen etc. Han har fått fina vitsord och rekommendationer från andra namnkunniga gäster i podden som Hans Wallenstam, Erik Paulsson och Sven-Olof Johansson. Intervjun är visserligen inte speciellt kritisk och det faktum att intervjuaren som konsult har förmedlat en affär till Oscar någon månad innan av byggrätter i Veddesta påverkar säkert de positiva tongångarna (värt att nämnas är att affären i efterhand hävdes utan att något bygge av de 400 planerade bostäderna hade påbörjats). 

Sen kunde man så klart ha vissa farhågor om att sälja bostäder inom ett så tydligt lyxsegment när priserna rusat i många år och genomsnittspriset i Stockholm låg på 90 000 kr per kvadratmeter. Och om man tittade närmare på bolages siffror och var en duktig analytiker gick det säkert att ana ugglor i mossen. Men att Oscar var den typ av person som snart skulle sälja aktier för massa pengar, se bolagets aktiekurs gå ner 95% och sen inte dra sitt strå till stacken vid nyemissionen gick enligt mig inte att höra någon tendens till bara genom att lyssna på podden.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.