20 Nov, 2018

Köpt Investor i min IPS

Vi har inga svenska fonder i vår vanliga aktie- och fondportfölj utan inriktar oss på aktier på svenska börsen och fonder utomlands. Enda undantaget vad gäller svenska fonder är våra pensioner där vi även har en del aktiefonder med inriktning på Sverige. I vår sammanställning över vår portfölj finns inga pensionsdelar med, då dessa pengar är bundna i runt 20 år till och ses som en ren bonus utanför kalkylen att kunna sluta jobba. Här kommer en kort sammanfattning av hur jag tänkt vad gäller pensionssparandet:

- I PPM får man rabatt på fondavgiften så där har jag valt fonder som jag annars tycker är lite väl dyra som till exempel aktivt förvaltade småbolagsfonder. Återkommer med inlägg om detta i december då nya pengarna kommer in.
- I tjänstepensionen kan jag inte välja så mycket utan är hänvisad till ett lite mindre utbud men har där valt en billig globalfond. Det här vill jag bara glömma och inte ens behöva titta till på många år som en liten hedge mot att jag skulle ta dåliga beslut på andra delar.
- I IPS har jag fram till nu haft 50% Avanza Zero och 50% SPP Emerging Markets SRI.

Vad gäller IPS har den kontotypen fallit lite i glömska med rätta de senaste åren då det avdragsgilla sparandet är avskaffat. Men jag hade några år med lön över gränsen för statlig skatt då det fortfarande var avdragsgillt för en vanlig löntagare vilket gjorde att jag förde över så mycket som möjligt under de åren. Även efter att avdragsrätten avskaffades för vanliga löntagare så kan man om man har enskild firma sätta av upp till 35% av vinsten till sin IPS vilket då blir helt avdragsgillt (dvs minskar överskottet och därmed skatten i firman). Under några år när jag hade heltidsjobb med lön över brytpunkten för statlig skatt och utöver det enskild firma vid sidan om jobbet maximerade jag avsättningen till IPS (och periodiseringsfond). Nu är det däremot väldigt osannolikt att jag någonsin mer kommer över gränsen för statlig skatt och således kommer det nog inte ske fler insättningar till min IPS. 

Min IPS har jag hos Avanza och ser den således när jag loggar in och tittar till övriga portföljen och även om inte nya insättningar kommer ske så kan jag ju vårda det som redan finns där. Värdet är för närvarande runt 175 000 kr. Jag har flera gånger sagt att jag tycker det känns osannolikt att Investor till 20% rabatt ska få stryk av storbolagsindex på lång sikt. Och det står jag fast vid. Och att då sitta med Avanza Zero i en portfölj där det är möjligt att köpa enskilda aktier talar ju emot sig självt. Det gjorde att jag i slutet på förra veckan sålde knappt halva mitt innehav av Avanza Zero och idag köpte Investor för de pengarna i min IPS. Jag är inte främmande för att göra samma sak några gånger till för att ytterligare, eller möjligtvis helt växla över den svenska delen till Investor. Tillväxtmarknadsfonden rörde jag inte utan fördelningen 50% Sverige och 50% tillväxtmarknad känns bra.

Då Investor A och B återigen slagit om så valde jag Investor A som vid köptillfället var 1 kr billigare än B. 1 kr räckte dock inte för att jag i övriga portföljer ska växla från B till A, utan här väntar jag in en lite större prisskillnad för att det ska vara värt krångel och courtage. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.