12 Feb, 2019

Lynch-lunch på Beijing 8

Pepins.com kommer snart genomföra en emission i dumplingsföretaget Beijing 8. Som ett led i detta bjuder de på en gratis lunch för de som anmäler sig som intresserade av att få mer information om emissionen. Man brukar ju säga att det inte finns några gratisluncher, men här finns det ingen hake mer än att du kommer få ett mail med mer info om emissionen. Och kanske att du inte har någon restaurang i närheten. Gå in på Pepins hemsida och leta dig fram till erbjudandet om det verkar vara något för dig.

Ska erkänna att jag hade väldigt dålig koll på Beijing 8 innan de kom upp på Pepins, trots att det tydligen fanns en restaurang nära mig på en plats jag passerat 1000 gånger. Bolaget har 10 restauranger och säljer dessutom sina dumplings i några 100 dagligvarubutiker. All produktion av dumplings sker i en fabrik söder om Stockholm och så vitt jag kan förstå har de stor kapacitet i fabriken och hög bruttomarginal, så caset i investeringen bör alltså vara hur man ska sälja en massa mer dumplings i framtiden. Mycket mer än så kan jag inte kommentera investeringen än då de inte släppt info på detaljnivå än, nu verkar de mer fokusera på att prata om hur gott och nyttigt och bra på alla sätt det är med dumplings. Så jag får nöja mig med att kommentera mina upplevelser kring detta på dagens lunch.

Jag mötte upp den pappalediga finansprofilen Olle Qvarnström i restaurangen. Vi hade valt lite senare lunch för att slippa trängas och det funkade bra. Ingen kö och gick snabbt att få beställa och även att få maten av trevlig personal. Men ändå en del folk som satt och åt så kändes som det rullade på hyfsat i restaurangen denna dag. Min gratiskupong berättigade till 12 dumplings och jag gick på storsäljaren ”kockens val”, utan kupong hade det kostat 118 kr. Rätt saftigt tycker jag för 12 små degknytten med vatten eller te att dricka ur en pappmugg sittande på en bänk utan ryggstöd och äta med pinnar direkt ur en träkorg. Men förstår att det är en del av kinesiska konceptet och att det är fel av mig att komma och klaga på att det inte ingick svenskt kaffe på maten.


Foto från Olles Twitter.

Jag har inte fördjupat mig jättemycket i bolaget men hört delar av två intervjuer med VD. Något som lyfts fram är hur nyttigt det är med dumplings. Det köpte jag inte riktigt efter att ha smakat på maten, det kändes inte superfräscht med deg med oklar fyllning som dessutom kändes lite halvfet. Vetemjöl och fett blandat är ju inget man direkt kopplar till diet. Men efter en snabb koll på hemsidan så verkar det ändå ok om man väljer rätt dumplings då innehållet skiljer mycket, oklart exakt vilka jag fick i min kockens val. Man fick även lite vitkål i botten av skålen och det är väl de flesta överens om att det är nyttigt. Blev inte speciellt mätt utan fick komplettera med en kvarts portion av Micke Larssons linsgryta som jag som tur var hade på upptining i kylen inför morgondagens lunch, det tycker jag inte man ska behöva göra efter en lunch för 118 kr. Men jag är rätt hungrig av mig för andra räcker säkert de 9 eller 12 bitar som var standarsförslaget bra. Smaken var det inget fel på, men heller inte något som verkligen stack ut.

Om det blir någon investering i emissionen avvaktar jag med tills jag fått mailet med mer info om bolagets finanser och värderingen. Men spontant lockar det mig mer med några extra aktier i Sampo eller Industrivärden än att bli delägare i Beijing 8. Ska kolla vad deras dumplings kostar i matbutiken, det skulle kunna vara en del av en måltid med några dumplings vid sidan om. Men tror inte jag kommer köpa 20 stycken för att jag och min fru ska äta bara dumplings till middag eller 40-50 stycken när vi får gäster.

Det blev en trevlig lunch i alla fall och kul att testa något nytt och lära sig lite mer om ett bolag som jag tidigare inte visste fanns.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.