9 Apr, 2021

Överdriven oro för pensionen?

Att oroa sig för pensionen verkar vara lite av en svensk nationalsport. Den absolut vanligaste kommentaren från omgivningen när jag slutade jobba var hur det skulle gå med min pension om det saknades 25-30 år i yrkeslivet. Att det borde funka bra att leva på portföljen mellan 70 och 80 om det då redan funkat i 30 år var det ingen som tänkte på. Just att man måste jobba länge och heltid med tjänstepension för att ens ha råd med lingonsylt till blodpuddningen som pensionär är en väl etablerad sanning.

Jag kan inte ens räkna alla gånger jag hört någon säga uppgivet att systemet är på väg att kollapsa och att det så klart inte kommer finnas några pengar kvar "när vår generation går i pension". Och det är inte bara en oro för framtiden, utan till stor del är det en bild av att systemet redan har brakat samman. Förr i tiden kunde man jobba 40 år på bruket och lita på att få en bra och trygg pension, nu förtiden går det knappt att överleva på pensionen enligt många.

Jag har länge tyckt att denna bild stämt dåligt med min omgivning av 75 åringar. Mina föräldrar, äldre släktingar och kompisars föräldrar reser utomlands fem gånger om året (fram till corona men planerade redan sommarens och höstens resor på väg hem från första vaccinssprutan), går på vinprovning, renoverar sommarställen med hjälp av hantverkare och köper Teslor. De här personerna jag tänker på har inte haft några fantasilöner, men visst det är framförallt par där både personerna jobbat en stor del av sitt liv med en lön på eller strax över genomsnittet.

Jag har länge sagt att med tanke på att reallönerna ökat väldigt mycket så spelar det mindre roll om en pensionär bara får 60% av slutlönen jämfört med tidigare 70%.


Vad vill du helst ha? 80% av 1960 års slutlön eller 60% av 2019 års slutlön?

När Alecta idag publicerade lite siffror som snarare stödde min bild av att de flesta pensionärer har det ganska bra tycker jag det var lite intressant. Här kommer ett axplock som förhoppningsvis kan muntra upp alla dysterkvistar där ute.


Nu säger ju inte detta något om hur det kommer se ut för de som är födda 1980 men trenden är minst sagt lovande. Och om systemet nu håller på att kollapsa syns det inte i siffrorna än i alla fall.


Det är rätt markanta skillnader vi pratar om. Obs omräknat till dagens penningvärde, så det är verkligen köpkraften som gått upp.


Sparande är alltid bra. Men kanske är inte ett pensionssparande som man gör när man är 20-29 år helt nödvändigt. Först kanske man kan fokusera på att spara ihop till en bostad och sen när man är 30-49 kan man bygga upp ett kapital man kan nyttja löpande från 50 till döden. Istället för att hela livet stoppa undan pengar dedikerade för perioden 70-90.

Ja mycket av siffrorna har varit baserade på medianen och det finns så klart exempel på personer som har väldigt låga pensioner och som inte åker på vinprovning och köper Teslor. Det fattar jag också. Men det finns även personer mellan 18 och 67 som har lite pengar. Faktum är att för den femtedelen med lägst lön så verkar till och med pensionen bli högre än slutlönen (med hjälp av garantipension och bostadstillägg).

Nu vet vi inte så mycket om framtiden. Men kan framtiden ens påminna lite om hur utvecklingen varit de senaste 50 åren vad gäller reallöner och börs så tror jag inte så många som är födda 1970 till 2000 kommer behöva vara jätteoroliga för att inte kunna äta sig mätta som pensionärer. Sen kanske man känner sig jättefattig när man bara får ut 50 000 i dagens penningvärde år 2050 eftersom en sjuksköternska tjänar 100 000 och åker till mars på påsklovet. Men det mesta talar i alla fall för att den som går i pension 2050 kommer ha en mycket högre materiell standard som pensionär än den som gick i pension 2000.

Jag är övertygad om att till och med jag som slutade jobba 30 år "för tidigt" aldrig kommer ha haft det så bra ekonomiskt som efter 65. Sen tror jag absolut man ska ta eget ansvar och inte lita helt på systemet, både om man vill sluta jobba tidigt som mig eller om man räknar med att jobba till 65 eller 70. Men även möjligheterna att spara och ta eget ansvar blir bara bättre och bättre i takt med högre reallöner.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.