6 Jul, 2019

Pensionssparande

Jag ska erkänna att jag följt med rätt dåligt i svenska nyhetsflödet de senaste veckorna och mina rapporter från Almedalen till stor del baseras på vilka jag följer på Twitter. Men med den utgångspunkten verkar frågan om de låga pensionerna som vi alla riskerar få i framtiden att blåsa på som vanligt. Och med låg pension syftar man då främst på låg procent av slutlönen. Att standarden för en nutida pensionär motsvarar en kung på 1700-talet bryr man sig inte om.

Det har i pensionssystemet funnits någon tanke om att en vanlig arbetare ska få runt 60% av slutlönen i pension men vissa riskerar nu att få under 50%. Allt från höjd pensionsålder till att höja arbetsgivarens inbetalningar till allmän pension från 17,21 till 18,5% av lönen diskuteras flitigt.

För en som slutat jobba innan 40 blir ju diskussionen som sådan närmast absurd. Vad är det för påhittat problem som folk på fullt allvar står och debatterar på någon scen i Almedalen inför likasinnade bekymrade åhörare? Reallönerna har rusat de senaste decennierna, räntorna är superlåga vilket borde ge alla som äger sin bostad många tusen extra i månaden, klimatet verkar hålla på att duka under av vårt resande och konsumtion, det går knappt att få bord på lokala mathaket en tisdagkväll, barnfamiljer i vårt hus handlar färdigskuren sallad på ICA Nära, 10-åringar får hockeyklubbor för 2000 kr, föräldrarna i familjen annorlunda får sitt 11e barn, det säljs jordgubbar för 40 kr litern, det säljs stilla vatten på flaska. Allt detta samtidigt som vi (med "vi" menar jag här samhället i stort) har råd att betala pensionsexperter 75 000 i månaden för att stå i Almedalen med bekymrad min och diskutera att många inte kommer ha råd med ett drägligt liv efter 67.

Så här ser jag på det. Att gå i pension vid 30 är jättesvårt, att gå i pension vid 40 är svårt, att gå i pension vid 50 är ganska svårt, att gå i pension vid 60 är lätt och att gå i pension vid 67 är så lätt att det blir pinsamt att ens försöka få det till ett problem.

Nu generaliserar jag och det finns personer som stått utanför arbetsmarknaden större delen av sitt liv, som inte tagit del av de låga boräntorna och som inte är kapabla att sköta sin ekonomi på det sättet att de skulle klara av månadsspara 2-3% av inkomsten i en indexfond. Men då borde debatten handla om hur vi hjälper dessa enstaka procent av befolkningen. Inte hur "stora yrkesgrupper som jobbat och slitit hela sitt liv ska få råd med ett drägligt liv efter 67", för där är lösningen väldigt enkel. Sluta med den mest idiotiska konsumtionen och spara någon enstaka procent av lönen på ett ISK. Så blir ditt stora problem att du kommer få kämpa för att hinna göra av med pengarna innan du dör om du jobbar till 67.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.