14 Nov, 2018

Räcker det att göra hemläxan?

Igår kväll lyssnade jag på podcasten Kapitalet om kaffe vilket var mycket intressant. "Finns där poddar finns" och kan rekommenderas (tydligen kan man få en klocka om man rekommenderar podden till en kompis men vet inte om ni betraktas som mina kompisar så detta blogginlägg räknas? Här ändå inte haft någon klocka på 15 år).

Utan att avslöja för mycket så var det en kille med i podden som hade spekulerat i kaffepriset för några år sen. Han la ner en väldig energi på att kolla väder och prognos av skörd av kaffe i Brasilien och när det kom en nyhet där en brasiliansk meteorolog uttalade sig om vädret och kaffeskörden lyckades han till och med söka upp meteorologen och få kontakt via mail och google translate. För att konstatera att meteorologen blivit felciterad i tidningen. Driftigt och bra jobbat, trots detta förlorade han alla pengar.

Det fick mig att tänka på hur många andra otroligt pålästa personer jag stött på på avstånd inom olika områden vad gäller investeringar. Jag minns särskilt de som pratade om peak oil på DIs börssnack i början av 2000-talet. Inom 10-15 år skulle oljepriset skjuta i höjden något enormt och dra med sig inflationen upp samtidigt som tillväxten skulle gå ner. Så kallad stagflation med massarbetslöshet som följd. De hade lagt ner 1000-tals timmar på att läsa om detta och hade argument som lät trovärdiga. Men med facit i hand har vi inte behövt oroa oss för skenande inflation de senste 5-10 åren i alla fall. Och oljan verkar räcka ett tag till...

Många var också de som lagt ner om inte 1000-tals, så i alla fall 100-tals timmar på att läsa om Fingerprint och tyckte kurser under 100 kr var tidernas köpläge för ett par år sen. Lätt nu att vara efterklok och säga att det var uppenbart att det inte skulle hålla i längden, men när man var mitt i det var det många duktiga och trovärdiga personer som trodde på bolaget. Och som verkligen hade lagt ner tid och kraft på att läsa och förstå. Sen fanns det givetvis de kunniga som hävdade motsatsen också. 

Just nu är det istället populärt att prata om den galna minusräntan som kommer slå tillbaka och på något sätt skapa en jättekris i framtiden. Man har läst några böcker och hemsidor på nätet och vet nu bättre än Stefan Ingves hur det här funkar. Ja kanske, jag är inte rätt person att säga emot. Min poäng är bara att det troligtvis inte är så enkelt som man många gånger hör att man ska "göra hemläxan och sin egen analys". När man kan söka upp meteorologer i Braslien och ändå förlora 100% av kapitalet kan det vara så att det inte räcker att göra hemläxan. Riskspridning och långsiktighet är nog inte så dumt. Och kanske kan man låta en ganska stor del av portföljen följa index utan att skämmas.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.