13 Jul, 2021

Roliga potten 2.0

Jag har ett par gånger skrivit om vårt nya upplägg där vi lägger extrainkomster i en pott som måste konsumeras, för att träna oss på att lyxa till det lite och att ett ytterligare sparande på säg 50 000 kr om året inte tillför så mycket. Nyligen fick jag ett mail från en läsare som hade inspirerats men funderade på sitt egna upplägg.

Mailaren som var runt 60 och hade tack vare ett ökat sparade de senaste 10 åren just kunnat gå ner i tid och siktade på att jobba halvtid fram till ordinarie pensionsålder. Hon hade nu kommit på att hon ville åka iväg på en tema-resa en gång om året (tex yoga) vilket inte riktigt ingick i hennes ordinarie budget och plan, eftersom detta intresse var något som hon fått upp ögonen för på senare tid. Resan kostar runt 18 000 kr om året. Första tanken hade då varit att hon skulle jobba lite mer än halvtid och lägga den extra lönen i en pott som kunde gå till tex yogaresan eller andra saker som hon ville unna sig utanför ordinarie beräknade budget. Det vill säga ungefär som vår "roliga pott". Resan motsvarar bara 1 500 kr i månaden vilket inte krävde så mycket mer jobb enligt henne. Men nu hade hon kommit på ett upplägg som hon ville stämma av vad jag tyckte om det.

Planen var nu istället att jobba och spara ihop betydligt mer än 18 000 kr och investera dessa pengar i en aktie med hög och stabil utdelning, som tex Telia. Sen återinvestera utdelningen och fortsätta jobba lite extra något år tills dess att utdelningen var uppe i 18 000 kr varje år. För att sen kunna åka på en "gratis" yoga-resa varje år resten av livet. Hon räknade med att det skulle krävas Teliaaktier för runt 300 000 kr för att det skulle täcka en resa om året för evigt. Tanken är väl alltså då att Telia ska höja utdelningen ungefär i den takt som priset höjs på resor.

Jag ska väl erkänna att jag själv lekt med liknande tankar tidigare. Inte minst nu när vi kan återinvestera utdelningar som vi inte riktigt räknat med så har jag ibland tänkt att vi borde stoppa in dessa utdelningar på ett separat konto som kan gå till något extra eftersom den ordinarie portföljen bör täcka våra vanliga kostnader resten av livet. Men svaret jag gav på frågan var ändå att jag tycker det låter lite bakvänt med hennes upplägg.

Jag tycker nämligen inte att det tillför så mycket att ha aktie- och fondportföljen uppdelad på olika konton där vissa aktiers utdelning ska vara dedikerade för just en speciell utgift. Visst jag förstår tanken med att det känns skönt att veta att man har en gratis yogaresa varje år som inte går ut över ordinarie budgeten. Men det är ändå en lek med siffror vilken aktieutdelning som täcker vilken kostnad. Om hon nu planerat att gå ner på halvtid och har en budget på exempelvis 25 000 kr i månaden och sen har kommit på att hon vill höja kostnaderna för att ha råd att åka på en yogaresa så tycker jag snarast hon ska se det som att hon numera vill ha en budget på 26 500 kr per månad. Sen försöka välja de aktiviteter, varor och tjänster som ger bäst värde för de pengarna. Kommer hon på att hon hellre vill köpa en ny TV än åka på yogaresa nästa år så är det bara att göra det. Eller så äter hon lite mindre ute och får råd med både TV och resa det året.

Tanken att jobba lite extra nu under några år och försöka få ihop lite mer pengar än den ursprunliga budgeten hon hade tänkt sig tycker jag absolut inte behöver vara fel. Tycker hon det känns tight att få råd med de saker hon vill göra, som att åka på en yogaresa varje år, på den ursprungliga budgeten behöver hon ju helt klart öka upp den. Vilket är ganska lätt gjort om man ska jobba 5-7 år till och först tänkt jobba halvtid men kan tänka sig att jobba 60 eller 70% under en period.

Men att stoppa alla extrapengar på ett speciellt konto och 100% investerat i en specifik aktie som ska täcka just en specifik kostnad för resten av livet tycker jag personligen känns lite bakvänt. Då är det enligt mig bättre att varje år värdera vad man vill göra för den totala potten pengar som finns tillgänglig.

Vad säger ni? Kanske finns det en motivarande effekt av att ha en pott aktieutdelning som ska gå till något som känns lite lyxigt och som man inte vill använda till att betala elräkningen med? Kanske var jag onödigt negativ när jag svarade på mailet och sa att jag inte riktigt förstod vitsen med upplägget.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.