12 Jul, 2018

Sparande och livet

Jag får ofta frågor om allt från vilka aktier som är köpvärda, om man ska investera en klumpsumma direkt eller sprida inköpen under flera år eller hur mycket som är lagom att spara varje månad. Frågor jag försöker undvika att ge några råd kring men ändå resonera lite hur jag själv skulle tänka i samma situation.

Som en kommentar på förra inlägget fick jag en fråga som om möjligt för ännu svårare att svara på. En person undrade om han skulle jobba vidare några år till på ett jobb där han inte trivdes eller börja plugga för att på sikt få ett roligare jobb. Även frågan om familjebildning nu eller senare dök upp. Precis som vid frågor om hur man ska placera är det omöjligt att gå några råd. Men generellt är min åsikt att sparandet ska anpassas till övriga livet och inte tvärt om.

Syftet med att spara pengar är för mig att ge frihet i livet. Det vill säga att jag genom att ha ett sparande kan bo där jag vill, göra det jag vill på dagarna, bo själv eller med en partner utan att ta ekonomisk hänsyn till vad som är billigast och så vidare. Sen är jag den förste att erkänna att jag under kortare perioder har jobbat vidare på ett jobb där jag inte trivdes så bra och avstått från aktiviteter eller konsumtion för att spara pengar. Men då har det handlat om enstaka grejer och under en begränsad tid. Överlag tycker jag man ska plugga och utbilda sig till det man vill, bilda familj om man vill det och ägna sig åt meningsfulla fritidsaktivitetert, så får sparandet anpassa sig till övriga livet efter bästa förmåga.

Om det dessutom handlar om att plugga nu eller sen tycker jag det borde vara mest rationellt att plugga så tidigt som möjligt för att få så många år som möjligt på det roliga jobbet som kommer efter studierna. Men här finns ju många individuella variationer som var och en får värdera.

För mig personligen har alltid sparandet varit en rolig hobby och krydda i livet som gett mig mer glädje än uppoffringar. Även om jag sista året på jobbet kände att jag var väldigt fokuserad på hur tiden tickade på mot nästa lön och jag räknade ner till jag skulle kunna sluta jobba. Det funkar väl att göra så under en begränsad period, men i längden kan det inte vara sunt att gå runt och bara se fram mot nästa lön då man kan köpa nya aktier. Varje lön innebär ju inte bara en månad närmare friheten, utan även en månad närmare döden. Nej då är det bättre att trivas med livet under tiden man sparar pengar även om den ekonomiska friheten uppnås några år senare.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.