20 May, 2019

Stefan Persson fortsätter köpa H&M

Förra veckan köpte Stefan Persson drygt 5 miljoner aktier i H&M, ett nätt litet köp för runt 800 miljoner kronor. Det fick mig att tänka på ett inlägg jag skrev för ganska precis ett år sen som byggde på hur lång tid det skulle ta för Stefan Persson att äga alla aktier i H&M bara genom att återinvestera utdelningen. Jag räknade på på den aktuella kursen 140 kr och att utdelningen ligger kvar på samma nivå. Totalt finns 1 655 miljoner aktier. Varav övrig familj äger drygt 100 miljoner aktier. Vilket gör att Stefan behöver lägga beslag på 1,5 miljarder aktier. Så här såg den tabellen ut som visar att det skulle vara klart runt 2029 med dessa förutsättningar.

Nu köpte Stefan lite mer än 50 miljoner nya aktier under förra året så han ligger lite före "planen". Han har efter förra veckans köp numera 791 miljoner aktier (här räknas hela hans närmaste familj in dvs även barnens aktier, jag tror de har 12 miljoner aktier var, så tittar man i hur många röster Stefan företrädde på stämman är det något färre än motsvarande 791 miljoner aktier).

Jag tänkte också att det kunde vara intressant att se hur köpet på 5 miljoner aktier just efter att första delen av årets utdelning betalades ut står sig mot tajmingen och storleken på köpen för 2017 och 2018. Så här kommer en tabell på köpen per månad de 2,5 senaste åren. Notera att detta alltså är antalet aktier inte beloppet i kronor. Rätt sjukt.

Både 2017 och 2018 så började Stefan alltså köpa en hel del redan innan utdelningen hamnade på kontot. Men i år hände det inget i april eller början av maj. Kanske är det slut på likvider så han numera måste invänta utbetalningen? Köpen förra veckan är fortfarande små jämfört med tidigare år och 5 miljoner aktier eller 800 miljoner motsvarar bara runt 20% av den utdelning som betalades ut nu i maj. Sen kommer lika mycket utdelning till i höst. Det skulle alltså inte förvåna om det kommer köp på ytterligare 30-50 miljoner aktier under 2019.

En intressant detalj tycker jag är att Stefans syster Lottie Tham inte stöttar sin bror och brorson och köper mer aktier. Hon har "endast" köpt aktier för något 10-tal miljoner totalt de senaste 10 åren. Det ska alltså jämföras med att det kommit in runt 800 miljoner kronor om året i utdelning varje år i 10 år på familjen Thams konto. På sätt och vis rimligt då hon ju historiskt måste haft en enormt stor andel av sitt kapital investerat i H&M, men den exponeringen måste minskat betänkligt om hon inte lyckats slösa bort dessa 800 miljoner om året. Och om nu målet är att köpa ut bolaget från börsen skulle hon ju kunna hjälpa till och suga upp ett par miljoner aktier om året i alla fall, så hade hon ändå 500 miljoner om året att köpa något annat kul för. Kanske kan man tolka det som att utköp där familjen tillsammans äger hela bolaget inte ligger i planen. Antingen ska Stefan köpa rubbet själv även om det tar några år extra eller så tycker han bara att H&M är den bästa investering han kan göra för de pengar som han får i utdelning varje år. 

Det blir spännande att fortsätta följa upp köpen de kommande åren för att se om Stefan fortsätter ligga före planen på 100% ägande 2029. Jag tycker han såg pigg och frisk ut på stämman, så tror chanserna är goda att han lever minst 10 år till och hinner klart innan bolaget ska lämnas över till nästa generation.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.