30 Apr, 2020

Svolder över 10% rabatt

Idag hände något jag väntat på i några månader. Svolder handlades för första gången sen jag började bevaka bolaget lite mer på daglig basis i över 10% substansrabatt. Det gjorde att jag viktade om lite i min pensionsportfölj hos Nordnet där jag är lite mer aktiv än i min vanliga  portfölj. Min pensionsportfölj är en IPS där jag satte av så mycket jag kunde under de åren då jag hade både firma och heltidslön, för att få ner skatten då jag tjänade bra och betalade hög skatt. Numera gör jag avsättningar på runt 10% av överskottet i min firma.

I min huvudportfölj har jag som regel att bara sälja i yttersta undantagsfall, vilket innebär att nya köp till minst 99% kommer från nysparande och återinvesterad utdelning. Men i pensionsportföljen tänker jag mig vara lite mer aktiv, här kan jag dessutom i större utsträckning strunta i bolagens direktavkastning eftersom jag ändå inte kommer åt pengarna på ca 15 år.

En strategi jag tänker använda mig av är att bevaka substansrabatten i investmentbolag lite extra. För att kunna köpa när rabatten är ovanligt stor. Här kommer jag heller inte dra mig för att sälja när rabatten blivit ovanligt liten (i fallen Investor och Industrivärden där premie känns uteslutet) eller till och med en premie. Ligger rabatten relativt konstant blir det färre transaktioner men då tror jag ändå det har goda chanser att bli bra av att köpa och behålla en korg investmentbolag köpta till hyffsad rabatt.

För att hålla koll på aktuell rabatt/premie använder jag hemsidan IB-index. Jag tittar då på det beräknade värdet när man klickar in på varje bolag och jämför med historiken. Svolder är ett investmentbolag med inriktning på små och medelstora bolag. På längre sikt har Svolder utklassat index, men i år har flera av de mindre bolagen pressats hårt i börsnedgången. När rabatten dessutom är ovanligt stor tror jag det är ett intressant läge. Dagens köp motsvarade cirka 3% av portföljens värde och jag kommer fortsätta göra fler köp om rabatten ligger kvar på denna nivå eller ökar ytterligare. Nästa insättning av nya pengar blir alltså efter kvartal två, så fram till dess handlar det i så fall om att vikta om genom att sälja andra innehav.

Du kan följa min IPS-portfölj hos Nordnet via deras plattform Shareville.  Hos Shareville kan du följa olika investerare och få en notifiering i realtid när de gör förändringar i sin portfölj. Jag kommer inte skriva ut alla transaktioner här på bloggen.

Du kan läsa mer om IPS och få svar på de vanligaste frågorna hos Nordnet. Jag tycker IPS är ett intressant alternativ för dig som har enskild firma eller saknar tjänstepension i din anställning.

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet kopplat till min IPS-portfölj som jag har placerad hos dem och som därmed går att följa via plattformen Shareville. Innehållet i inläggen är däremot helt mina egna. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.