24 Jul, 2019

Ta del av rabatter

Vi har några gånger bokat aktiviteter via hemsidan Lets Deal. Ofta skyltar de med rabatt på 50-70% på ordinarie pris på tex middagspaket, spaentré, skaldjurskryssning till Finland och liknande. Är man lite spontan och öppen för att anpassa sig och testa något som man kanske inte planerat just i detalj så går det att hitta bra grejer tycker jag. Men upplevelserna från de gånger vi bokat grejer är inte odelat positiv.

Om jag får gissa är affärsmodellen för företag som använder denna typ av sajter för att rea ut paket lite olika. I vissa fall har man höga fasta kostnader och låg beläggning, tex på ett hotell/spa under högsommaren. Då tänker man att det är bättre att få in 500 kr än inget även om ordinarie pris är 1500 kr, eftersom bubbelpoolen eller hotellrummet ändå står där. Ibland ser man det kanske som en marknadsföringsaktivitet att man lockar lite folk så kan några komma tillbaka i framtiden och betala fullt pris. I båda dessa exempel borde man ta emot gästerna med öppna armar och så har det också varit några gånger då vi bokat och vi har fått väldigt bra värde för pengarna.

Men ibland verkar företagen tänka annorlunda och man ser gästerna som några som kommer och snyltar och då man fått så kraftig rabatt inte borde kunna förvänta sig samma kvalité som gästerna som betalat fullt pris. Ofta är det rena småsaker som inte hade kostat mer än några kronor men som irriterar oss som gäster. Som tex senast när vi bokade hotell med middag fick dela på samma mängd klyftpotatis på två personer som övriga restauranggäster på borden runt omkring fick på en portion. När vi ifrågasatte det så var det så här som portionen som ingick i Lets Deal såg ut. 

På aktienmarknaden brukar man säga att pris är vad man betalar och värde är vad man får och kanske är inte alltid rabatten 60% på det korrekta värdet även om det står så i annonsen. Problemet i det här fallet är att det är väldigt svårt att veta exakt hur dealen ser ut. Betyder tvårätters att man får välja eller är det en färdig meny? Kommer man få mindre portion än på den meny man kan se på hemsidan? Finns det en anledning till att just det här hotellet tvingas sälja övernattningar med så stor rabatt? Är det kanske inte så många som betalar 2400 kr för en kryssning till Finland även om det står som ordinarie pris? 

Har ni testat Lets Deal eller andra liknande sajter och är ni i så fall nöjda med kvalitén?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.