19 Mar, 2024

Uppföljning ränta på ränta

Uppdaterad:
19 Mar, 2024

Det blev lite diskussion på X/Twitter angående mitt förra inlägg om ränta på ränta.

Hela grejen med inlägget var så klart att visa av vikten att komma igång tidigt och att tiden och avkastningen ger en enorm effekt. Exemplen jag använde var tänkta att vara rimliga för jämnåriga kompisar. Jag har till exempel flera väldigt spar- och aktieintresserade kompisar som är i min ålder och ligger på ungefär 1/10 del av mitt kapital trots ett rätt högt månadssparande idag.

Men något jag tänkte på till följd av diskussionen som uppstod är att det hela med att komma igång tidigt kanske inte behöver överdrivas. 

Jag köpte visserligen mina första fonder för julklappspengar och det jag tjänat på reklamutdelning i nedre tonåren och var väldigt intresserad redan då. Jag jobbade också extra under universitetsstudierna och investerade pengarna på börsen. Och det är klart att det blivit en ok avkastning på fonderna köpta på mitten av 90-talet och att sommarjobbspengarna från 2002 investerades i Ericssons nyemission den hösten. Men på det stora hela är detta felräkningspengar idag. 

Det som för mig blev helt avgörande var att jag kom igång med ett högt sparande vid runt 25 som jag sedan kunna hålla igång utan avbrott i nästan 15 år. Och att jag sen kunnat glida på några år till utan uttag. När jag pluggade levde jag ungefär som de flesta andra och det gick mer pengar till resor och öl på studentpuben än till Ericssons nyemission.

Vill man bli rikast i världen eller sluta jobba vid 30 kanske de där åren mellan 15 och 22 är avgörande. Men för mig hade det varit en rätt stor grej att spara ihop 100 000 kr extra under dessa år, som kanske varit 500 000 kr idag.

Så jättebra att komma igång tidigt, skapa ett intresse och en vana att spara. Men de där sista tusenlapparna som man kan spara som tonåring genom att jobba varje helg eller avstå från att göra grejer med kompisarna och få 70 års ränta på ränta på tycker jag nog det är enklare att spara ihop 10 år senare när man är vuxen har har ett heltidsjobb. Även om det då bara blir 60 års ränta på ränta.

Det är möjligt att jag är färgad av att jag inte skaffat några barn och inte gick arbetslös eller sjukskriven något under mitt arbetsliv och därmed fick många år i rad med bra sparande direkt jag började jobba. För den som räknar med att vara borta mycket från jobbet med föräldraledighet mellan 28 och 35 kanske hårdsparande mellan 18 och 23 fyller ett större syfte.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.