18 Jun, 2023

Allmänna noteringar på tidslinjen

Uppdaterad:
18 Jun, 2023

Mitten av sommaren närmar sig och då kan det passa med lite allmänna noteringar så här på tidslinjen.

Inflationen ter sig sakta mattas av och när amerikanska Fed hade sitt senaste möte beslutades att hålla kvar nivån som ligger på 5-5,25 %. 

USD har fortsatt stärkts (ca 10,70 sek/usd) över tid och gått starkt har även många storbolag på amerikanska börsen. Inte minst de stora tech-bolagen. Bolag som Apple, Microsoft m.fl. är än en gång på ATH och andra bolag är inte långt efter.

De med stor amerikansk exponering i portföljen, liksom de som har tex mycket global indexfonder, har sett sina portföljer växa fint.

ECB har inte höjt 10 gånger så som Fed, men väl 8 och ligger nu på 3,5 %. Man ligger fortsatt lite efter Fed. Dock med den brasklappen att amerikansk ekonomi har visat sig bra mycket starkare än europeisk. I Sverige följer vi i princip ECB. Euron på ca 11,70 sek/euro gör att det ser tämligen dyrt ut ute i Europa för en semestrande svensk, men samtidigt får man påminna sig om att det är inte billigt att handla i Sverige heller längre. Svag krona ger dyr import vilket avspeglar sig i många affärer även i Sverige. Ekonomin går runt och ingen verkar på en enskild, isolerad, ö längre.

Räntemässigt är vi på åtstramningsnivåer. Den här cykeln har visat sig gå hårt åt framför allt fastighetsbolag. Som sig bör ska de som ”dopat” sig allt för mycket ha stryk och de som rider ut detta gå stärkta ur detta. I alla fall om marknadsekonomin fungerar som den ska. Fastigheter raseras inte, men kan väl byta ägare. Dåliga affärer för någon kan generera bra affärer för någon annan. 

Mr Market överlag är i alla fall positiv. Är ju framåtblickande. Sentimentsindikatorer så som fear and greed index står på 82 ”Extreme greed” och har varit så ett tag. Min egen bevakningslista listar ca 3 av 10 som gröna. Då är vi i den ”normalsituationen” att många av den ca tredjedel är också den tredjedel med lite fler frågetecken och risker kring. Det är tämligen vanligt att i godare tider så letar man sig lite längre ut på riskskalan för att hitta lämpliga köpkandidater. Eftersom de andra gått och blivit så dyra. Denna tendens slår lite olika väl ut. Mitt sätt att hantera det är helt enkelt att strypa åt aktiesparandet när saker blir ”dyrare” och minska aktieköpen till förmån till räntespar. När Mr Market sedan viker och så får mer gå till aktiesparande och mindre, till och med ta från, räntesparandet.

Alltid nettosparare dock, men andelen skiftar. Sedan får detta sparande mindre och mindre betydelse ju större sparkapital man får av naturliga skäl. En princip att följa är det oavsett.

Jag är fortsatt positiv på sikt, men de lågt hängande frukterna som fanns överallt, enligt bevakningslistan och andra sentimentsindikatorer, är i mångt och mycket borta. Rapporterna har varit ok, men utan att det nödgat göra några direkta uppvärderingar av ”riktvärden”. Det troliga är väl, enligt konstens alla regler, att bolagens vinster kommer ticka uppåt de närmsta kvartalen och ”riktvärden” då får justeras uppåt och börsen tagit ut detta lite i förhand.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.