16 Dec, 2023

Badbollen

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Den senaste tiden har bjudit på en rejäl badbolls-effekt. Det vill säga rörelserna har varit som om när en badboll är nedtryckt under vattenytan och så släpper man på trycket och VIPS! Så far den fort upp.

Inte minst då det gäller fastighetsbolagens aktier. Balder upp nästan 70 % från bottennotering på kort tid. Vilket i fastighetskorgen inte ger riktigt samma utslag för man prickar aldrig botten, men då det köpts kontinuerligt under 2023 så blir det ändå en sjuk procentuell avkastningssiffra. Det fastighetsbolag som inte ligger på plus kursmässigt är SBB, men korgen totalt ser redan ut att avkasta bra fast det knappt gått någon tid i egentlig mening. 

Nu hamnade fokus på fastigheter, men faktum är att väldigt mycket har stigit väldigt fort i kurs. Känns ungefär som att mycket pengar ska in nu och positionera sig innan årsskiftet. På samma sätt är det när alla ska ut. Det gäller att inte försöka dras med i dylikt. Vare sig när det blir så här på uppsidan eller när samma sker på nedsidan. Flöden styr i det korta perspektivet och man får istället försöka att hålla sig till sin egen plan. Inte jaga efter vad andra gör. Därav så är det naturligtvis inte prio för mig längre att köpa fastighetsbolagsaktier. Det har jag redan gjort när värderingarna såg allt mer attraktiva ut. Det sista jag positionerade mig i var framförallt Balder och jag hade haft lite mer utrymme att öka ytterligare något där utifrån hur jag kan tänka mig vikta innehav utifrån riskprofil.

Många investmentbolag har också gått som tåget. Lundberg och Investor har varit favoriter att öka i under 2023, men nu drog även de iväg. 

Öresund framträder numera som alltmer attraktivt. Öresund sitter visserligen på innehav som kan vara sencykliska som t.ex. Bilia, men är annars relativt diversifierade. Har innehav som är relativt stabila och är högutdelare samt ser till att skicka d utdelningarna vidare. Värderingarna på deras innehav är ej heller oattraktiva. De fem största.

Bilia PE 12, PS 0,33

Scandi Standard PE 14, PS 0,28

Stenhus Fastigheter PB 0,63

SEB PE 8, PB 1,3 

Bahnhof PE 20, PS 2,2

Man betalar en liten premie, men inom ok marginal i relation till underliggande värderingar.

Sen finns det ganska så ”slaktade” aktier och bolag som är fastighetsrelaterade men senare i cykeln. Kanske finns saker där att hitta nu? Så som First North-noterade Byggpartner? Brukar inte kommentera så mycket kring bolag som är listade på smålistor så avstår att skriva så mycket. En äventyrlig och expansiv period slutade tvärt och kanske har man nu fått styrfart genom mer ”normala” tider igen. Vem vet.

Coor är även det fastighetsrelaterat och fått se sin kurs sjunka som en sten. 

Mitt intresse ligger dock först och främst bland större bolag och då har vi på largecap Bravida. Intallations- och servicebolaget som levererar energi, värme, kyl, vatten, ventelationskomponenter m.m. till fastigheter.  Bravida är inget okänt bolag. Sattes på börsen 2015 av riskkapitalbolaget Bain Capital och har sedan haft en tämligen trevlig och stabil utveckling sedan dess. På min checklista så checkar bolaget 7 boxar. Det har ännu inte en 10-årig historik men om utdelningarna och dess tillväxt håller i sig är det snart 8.

Ackilleshälen är balansräkningen som inte riktigt kvalar in. Något för svag för att få ”poäng” och något för mycket goodwill i relation till det egna kapitalet. Förvärv sätter sina avtryck i balansräkningen. Dock har jag sett mycket värre balansräkningar så det är inte så att det avskräcker helt. 

Värdering i skrivande stund PE 12 och PS 0,55.

Branschkollegan Instalco har en än högre riskprofil och jag har berört dem innan. Dock har badbolls-effekten gjort sitt där på snabba två veckor och värdering i skrivande stund är PE 18, PS 0,8.

Jämför det med då jag nyligen skrev att Instalco handlades på PE 15, PS 0,6 och hade hamnat på ”grönt” i mina listor. Det kan gå snabbt ibland.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.