13 Jun, 2023

Fooled by Randomness

Uppdaterad:
13 Jun, 2023

Lite lediga dagar. Inleddes med Sweden Rock vilket är en årlig tradition sedan gammalt. Missar nästan aldrig. En generationsgrej kanske även om jag tycker att det är folk från alla åldrar på plats.

Strax ska husbilen startas upp för långfärd och färden denna gången går nedåt Europa. Kanske Italien. Tjusningen är ju att färden är en del av semestern. Inte bara slutdestinationen. Så man måste inte alltid ha en helt färdig målbild. 

Lite som sparande och investeringar i aktier faktiskt. En del av tjusningen är att faktiskt själva resan och den frihet man kan känna med lite sparkapital. Ta tex fyra dagar på festival. Det är naturligtvis inte gratis, men samtidigt är det så att med ett litet sparkapital som ger utdelningar så täcker utdelningar man får på vårkanten många gånger om de små förlustelser man gör då och då. Det är en skön känsla.

Det är inte så med sparande att man måste ha en bestämd målbild att år 20XX då ska jag. Det kan räcka bara att spara och ha vetskap om att det köper en en del frihet till att sätta lite extra guldkant på tillvaron då och då utan man måste få dåligt samvete för att krascha hushållsekonomin för det. Sedan måste ju inte alla gilla rock och metal för det.

Var du på Sweden Rock? I så fall något favoritband?

Nu till det egentliga ämnet. Vad passar inte bättre under lediga stunder än att ge ett boktips. Ingen ny bok dock. En “klassiker”. Kom redan 2001, men jag läser om den då och då.

Fooled by Randomness

 Fooled by Randomness är skriven av Nassim Nicholas Taleb. Boken handlar enkelt förklarat om tur, eller mer precist, hur vi ser på och hanterar händelseförlopp som egentligen har med tur att göra i vårt dagliga liv och i finansvärlden.

Bokens huvudtes är att ofta misstas tur för skicklighet. Taleb vrider och vänder på  begreppet "randomness" i boken samt ger tänkvärda förklaringar till bl.a. varför fokus på processen är viktigare än att stirra sig blind på utfall. Utfall har en tendens att slutligen ändå härledas till tur eller otur. Taleb skriver också på ett underhållande sätt vilket gör det lättare att ta till sig hans beskrivningar. 

Enligt Taleb så är vi människor genetiskt "defekta" på så sätt att vi upplever förhållanden och tänker i banor som gör att vi per automatik lurar oss själva. Exempelvis stirrar vi oss ofta blinda på "vinnarna" och glömmer det stora mörkertalet "förlorare". Eller så finner vi/hittar på förklaringar för framgångar någon kanske haft fastän det egentligen inte finns några.Det hela är kanske helt enkelt ett utslag av tur.

Boken består egentligen av tre delar. Första delen har sin utgångspunkt i s.k. ovanliga händelser som skett på de finansiella marknaderna och genom mänsklighetens historia.

Andra delen behandlar huruvida framgångar på de finansiella marknaderna kommer sig utav tur eller skicklighet. Taleb menar inte att hårt arbete, förberedelser et.c. inte kan löna sig. Det kan det, men det är inte per automatik ett framgångsrecept. Kyrkogårdarna är t.ex. fulla av hårt arbetande entreprenörer som dog fattiga, men man ser och hör inte talas om dem. Mycket beror på, till sist och syvenes, på tur.

Tredje och sista delen behandlar vilka trick Taleb själv använder sig av för att inte låta sig luras allt för mycket, att inte bli "fooled by randomness". 

Sammantaget en läsvärd bok som jag kan rekommendera till alla som är nyfikna på en mer filosofisk inriktad bok som ändock behandlar investeringar.

Har du läst boken och vad i så fall tycker du om den?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.