29 Jan, 2024

Gränges Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
29 Jan, 2024

Q4 innebar något litet ned i försäljning, volym och omsättningsmässigt. Rörelseresultatet däremot kom in mycket högre. Det leder likaså till ett bättre resultat på sista raden.

För helåret rapporterar Gränges även där en något minskat försäljning, volym som omsättningsmässigt. MEN både rörelseresultat som vinst blev högre. Marginalerna har varit klart bättre 2023 än föregående år.

Vinsten landade på helåret på 9,45 kr/aktie (6,58) och en utdelning på 3 kr/aktie (2,50) förelås. 

Vinst/aktie, Källa: Börsdata

Rubriken på VD-orden blir således ”Vårt bästa år hittills”. Eller som han uttrycker det:

”Vi fortsatte vårt långsiktiga arbete med att bygga ett branschledande företag. Vår lagerhantering bidrog återigen till ett bra kassaflöde och stärkte balansräkningen avsevärt. Detta bidrog i sin tur till en stark utveckling av vår kapitalavkastning och till att vi nådde vår bästa nettovinst och vinst per aktie någonsin.”

Miljö-tänket finns där ” Vi hade god tillväxt inom batterikylplattor.” och bolaget anger också att man nu ca 42 % återvunnet aluminium (33). Hittills har dock Gränges gått lite under radarn som ESG-bolag, men om man verkligen vill göra skillnad här i världen och inte bara symbolhandlingar så är Gränges ett sådant bolag som med sin verksamhet kan göra reella saker.

Man verkar globalt. Exempelvis nämner man ett nytt JV i Kina ”Vi bildade ett nytt joint venturei Kina för återvinning och hållbart aluminium producerat med hjälp av vattenkraft. När anläggningen är i full drift kommer den att minska våra totala klimatutsläpp avsevärt.”

Framställa aluminium är oerhört energikrävande. Tänkvärt är också att det är onödigt att göra sig beroende av import av bauxit från tex Afrika. Oaktat transporterna. När vi ändå har tagit hit råmaterialet en gång. Så panta mera….

Balansräkningen är solid och stärkt. Soliditet på 52,8 %. (46,8). Kassaflödet har varit gott. 

Man nämner normalisering av lagernivåer och hyfsat fortsatt stabil efterfrågan vad man kan se framåt. Nu sitter Gränges lite i knät på bil- och byggindustrin. Så vi får se hur 2024 utvecklar sig. Gränges är ett typiskt konjunkturkänsligt bolag så köp görs oftast bäst då det ser som mörkare ut och sedan kan man skala i bättre i tider.

Året blev ungefär som förutspåtts i tidigare inlägg.

”Min gissning är att 2023 kommer bli ett bra år, vinstmässigt. för Gränges. Troligen ser vi en utdelning på 3 kr/aktie.”

Värdering på nuvarande siffror är ca PE 11, PS 0,5. Gränges får man räkna med är cykliskt därav är PE-talet lågt i bra tider och högt i dåliga. Jag är inte köpare just nu. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.