2 Jun, 2024

Lundbergföretagen Q1 2024

Uppdaterad:
2 Jun, 2024

En rapporttitt i Lundbergföretagen brukar vara som att titta på målarfärg som torkar. Det är å andra sidan precis så långsiktiga investeringar ska vara.

Substansvärdet på Q1-periodens slut angavs till 576 kr/aktie (545), men tittar man på dagsaktuell så är den på 567 kr/aktie.

Resultatet blir mindre viktigt i detta sammanhang i och med redovisningsregler. Det anger mestadels hur aktiekurser gått. Samma problem har en del andra bolag. Brukar beröra detta bl.a. vid Berkshires rapporter.

Kassaflödet är intressant att följa. Avrundat så har man mottagit ca 1,2 miljarder i utdelningar från sina innehav. Samt ca 0,3 miljarder från sina fastigheter. Man investerade ca 0,5 miljarder i att köpa fler aktier i Alleima, Industrivärden och Sandvik.

Inga konstigheter. Lundberg nyttjar den strategin att man gör inte mycket nytt. Man köper och köper och köper i bekanta innehav. I vått och torrt. Ungefär som man månandssparar, i vått och torrt. Sakta, sakta byggs innehaven upp och man kör inte med ”kryddor” och dylikt i portföljen. Försöker inte hitta ”tenbaggers” eller något. Utan adderar bara sakta i sina innehav så de framöver kommer få in ännu mer pengar, så de kan addera ännu mer. Svårare än så gör man det inte.

Efter periodens slut har man sakta fortsatt köpa aktier. Samma som ovan men även i Handelsbanken. Det troliga är att man kommer fortsätta så året ut och fortsätta så de kommande åren också. 

Fastighetsrörelsen fick naturligtvis också en slant investerat men vi pratar om ca 0,1 miljarder kr här.

En annan sak med Lundberg är den låga belåningen. Skuldsättningen, räntebärande nettoskuld, är ca 4 %.

Tar vi en titt på vad Lundbergföretagen består utav idag så är de största:

Industrivärden 22 % varav i sin tur har storst innehav i Volvo, Sandvik och Handelsbanken.

Helägd fastighetsrörelse ca 19 %

Indutrade ca 18 %

Holmen ca 16 %

Hufvudstaden ca 8 % fastighetsbolaget med många A-lägen. Sedvanligt bland de lägst belånade fastighetsbolaget som går att få tag på.

Sandvik ca 6 %

Handelsbanken 4 %

Det är med andra ord fokus på svenska realtillgångar samt svensk gammal hederlig exportindustri. Vill man ha exponering mot detta så är Lundberg ett ypperligt sätt att få en dylik korg.

Förvaltningskostnaderna för denna ”korg” motsvarar ca 0,1 %. Ingen direkt hävstång eller belåning nyttjas av Lundberg själva, men för den som så önskar så kan man ju själv belåna sitt aktieinnehav i Lundberg om man vill öka hävstången. Dock är belåning inget jag själv förordar.

Utdelningarna som slussas vidare är minimala, men är stadigt stigande. Räknar man på 4,30 kr/aktie så är direktavkastningen just nu 0,8 %. 

Utdelning/aktie, Källa: Börsdata

För den som vill få loss pengar så är det inte svårare än att sälja av några procent av sitt innehav årligen om man nödvändigtvis inte vill få dem återinvesterade utan hellre ha dem i fickan.

Historiskt brukar Lundberg handlas runt substans. Det är mycket kvalitet i bolaget och lätt att följa. Även innehavsbolagen. Dock har jag inget minne av att jag någonsin köpt Lundberg till premie. Brukar passa på när man kan fånga upp den med lite rabatt till underliggande innehav. Det är svårt att sia framtiden, men att ha en del Lundberg i portföljen är lika starkt fundament som Berkshire. Man sover otroligt gott och kan tänka på annat. Även om börs och marknad från tid till annan stökar runt.

I skrivande stund handlas Lundberg till ca 6 % rabatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.