23 Apr, 2023

OEM Q1 2023

Uppdaterad:
28 Apr, 2023

Det är den tiden på året där Q1-rapporterna börjat trilla in. De har dock hård konkurrens med annat som också hör årstiden till, men hålla sig ajour och göra noteringar bör göras ändå.

OEM har haft flera goda kvartal bakom sig. Bolaget har imponerat, men hade en period (som så mycket annat) en allt för dyr prislapp. Har kvar minnesnoteringar om PE 35 för inte allt för så länge sedan. Därefter blev det ”bättre tider” för aktieköpare och det gick fånga upp bolaget på runt PE 18, PS 2,2 igen istället. Vilket givet tillväxten var mer ok än de euforiska värderingarna som rådde ett tag.

Förmodad tillväxt får man väl skriva. Vi får se i rapporterna hur det står till egentligen.

Orderingången håller i sig och omsättningen steg 21 %. Vilket även gav ett rörelseresultat samt vinst som ökade med 21 %.

Rörelsemarginal på 16,2 %

Tillväxten är långt över vad jag räknar med för tillväxt över tid, men kvartal och tider kan slå lite olika. Helt klart är det en tid av ”tillväxt”. 

Inflationssiffror kanske någon nämner. Ja ett sätt att skydda sig mot det är att äga bra bolag. 

En stillastående orderingång istället för tillväxt förklaras med att kunder lägger kortare ordrar nu när flaskhalsarna lösts upp i ekonomin. Låter logiskt.

Omsättningsmässigt så är det nya rekord och OEM som har sin verksamhet till största del i Sverige och näst största del i Europa fick där lite valutaskjuts på ca 6 %. Således är den organiska tillväxten 15 %. Även det högre än mina mer långsiktiga antaganden, så oavsett valutapåverkan snurrar siffrorna på bra.

Källa: OEM kvartalsrapport
Marknader för OEM

Kortfattat som bolaget skriver.

”Den fortsatt starka efterfrågan kombinerat med högre prisnivåer och positiva valutaeffekter hargenerellt gett rekordnivåer på merparten av verksamheterna.”

Som vanligt en brasklapp.

”Marknadsläget är dock osäkert och det finns signaler om konjunkturavmattning och råvaruprissänkningar vilket kommer försämra tillväxten och lönsamheten, men som när det inträffar kommer skapa nya möjligheter att förbättra marknadspositioner.”

Det är då det är bra att ha koll på bolagens balansräkningar. Ett bolag som OEM har inte massa ”hävstång” utan goda finanser och solid balansräkning. Soliditeten är på 61 %

OEM är typexemplet på ett bolag som tuggar på och så länge man undviker att köpa i de euforiska marknadsfaserna utan istället petar in lite då det är lite mer ”normala” tider samt kanske något extra under marknadsoro så bör utfallet inte kunna bli annat än bra över tid.

Källa: Börsdata
Omsättning per aktie över tid
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.