5 Jul, 2024

Platzer Q1 2024

Uppdaterad:
5 Jul, 2024

Idag kom Platzer med sin Q2-rapport. Då det är det första rapporterande bolaget i korgen av fastighetsbolag som finns i portföljen så är det naturligtvis lite extra intressant. 

Platzer är Göteborgs-baserat. Många noterade fastighetsbolag har annars mycket Stockholm eller Mälarfokus men via Platzer får man alltså exponering mot Sveriges port mot väster. 

Hyresintäkterna steg med 17 % under H1. Mycket beroende på nya avslutade projekt, men i jämförbara så var ökningen 8 %. Även driftöverskottet förbättrades då och då det gäller förvaltningsresultatet var ökningen 11 %. 

I VD-orden är man full av tillförsikt kring Göteborg. 

” Vi verkar i en innovationsdriven tillväxtregion och exportindustrin håller uppe ekonomin även i nuvarande lågkonjunktur. Göteborg och Västsverige står för 25 % (350 mdkr) av svensk varuexport, med en årlig tillväxt på 5,9 % de senaste 10 åren, vilket är nästan dubbelt så högt som rikssnittet. Vi attraherar fler talanger än någon annan region i Sverige. 

SCB spår att vår stad under de kommande fem åren kommer att växa med 16 000 invånare, vilket för perspektivets skull kan jämföras med 10 000 i Stockholm.Detta är strukturella och långsiktiga tillväxtfaktorer som gör att Göteborg står starkt även i tider av osäkerhet.” 

” Göteborgs goda förutsättningar återspeglar sig också på industri- och logistikhyresmarknaden där hyresnivåerna hålls uppe och vakansnivåerna är fortsatt låga (cirka 4 %).” 

Nyckeltalsmässigt så värderas ”substansen” (EPRA NRV) till ca 120 kr/aktie. Det har m.a.o legat runt detta ”värde” i tre rapporter nu.

Räntemässigt så pratas det även här om prognosen om tre räntesänkningar. Vi får se hur det blir med det. Siffermässigt så har i alla fall Platzers snittränta nu börjat sjunka. Q2 landade den på 4,13 % att jämföra med Q1:s 4,20 %.   

Sakta verkar skutan vända. 

Platzer har på kontorssidan de största kunderna i form av ESS Group, Göteborgs Stad, Göteborgs Universtitet, Migrationsverket och Länsstyrelsen. 

På industri och logistiksidan är några av de de stora namnen DFDS, DHL, Volvo och Schenker. 

Stiltje är det däremot mer på transaktionssidan. Det har inte varit några förvärv eller försäljningar under perioden. 

Man har dock projekt på gång sedan tidigare. Jag har inte full koll på Göteborg så sett, men Arendal-Torslanda är bekant. Då pratar vi industri- och logistikutveckling. Besök i Göteborg händer och då är det ofta man landar runt Centralen så Lilla Bommen, Gamlestaden och Centrum runt Skeppsbron är bekanta namn där Platzer huserar med kontorsutveckling. 

Belåningsgraden är för närvarande 50 % och mer ska det inte vara enligt de finansiella målen. Man finansierar sig huvudsakligen via banklån. Av de ca 14 miljarderna man har i räntebärande så är ca 10 miljarder via bank. Det här med obligationer var väldigt populärt och erbjöd väldigt billig finansiering till många bolag då det begav sig, men det är som bekant även ett tveeggat svärd. 

Tycker det ser helt ok ut. Misstänker de andras rapporter kommer se liknande ut. Korgen får guppa vidare på ett nu lite mer stillsamt hav.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.