25 Nov, 2023

Reflektioner och räntor

Uppdaterad:
25 Nov, 2023

Höstrusket är över sedan en tid tillbaka. På börs som vädermässigt. Året har sina relativt förutsägbara skiftningar. Även om man inte kan förutsäga i detalj så är de stora dragen sig lika.

Riksbanken kom nyligen med besked om att de tänker styrräntan ligga kvar på 4 %. Fed i USA har sedan i somras låtit sin ligga på 5,25-5,5 %. Inflationssiffror har kommit ner så det mesta pekar på att höjningarna gått mot sitt slut. Sedan får vi se när och med vilken fart de ska ner igen. Förhoppningsvis hamnar vi inte under 2,5-3 % igen på ett bra tag. Jag köper att det är smått åtstramande nu på 4 %, men en styrränta som är för låg ger bara obalanser och dåliga incitament. OM man nu tänker att en ”normal” inflation ska vara ca 2 % så bör styrräntan ligga där och strax över. 

I relationen usd sek så har usd kommit ner lite och handlas nu på ca 10,40 kr. EUR på 11,40 sek. Min uppfattning är att svenska storbolag och exportindustri har gått bra. Delvis gynnad av stark konjunktur bitvis i världen och valutan. Likaså har våra svenska, samt andra, banker tjänat på den höjda räntan. Sandvik, Atlas Copco, SEB m.fl. har visat på nya rekordvinster. Det kan man inte tro om man kikar på diverse börsforum. För en del verkar tro att vi är, eller har varit i en kris. Det har vi inte.

Även fastighetsbolag har rekylerat en del från vad som kan ha varit bottenvärderingar. Hyresintäkter har fortsatt stiga för dem, men det ökade ränteläget har gett dem ökade lånekostnader samt en del nedskrivningar i bestånd. Den sista tiden var jag enbart köpare i Balder. När jag skrev om fastighetsbolag sist i somras och påpekade att allt pekar på att det historiskt sett är köpläge så handlades Balder på ca 45 kr.  Nu står aktie i strax över 60 kr. Det har i princip hänt väldigt lite i bolaget. Det är sentiment, makro och förväntningar som styr prisutvecklingen på så kort sikt. 

Sedan finns det fastighetsbolag som fullständigt ”krossats” så som t.ex. SBB med sin mycket högre riskprofil. Alla kan inte vara ”vinnare”, men som korg eller grupp tror jag att fastighetsbolag kommer tuffa på bra några års sikt och att de här senaste 12 månaderna varit bra ingångsläge för köp. Man får bara se till att ha rätt tänk i diversifieringen så man inte köper mer bara för att det blir ”billigare”. Bestäm fast exponering från början och jobba från det. Då blir förlorarna mindre av vikt och vinnarna mer av vikt ju längre tiden går.

När vi ändå är inne på räntekänsliga saker så låt oss ta skatten nästa år. Den 30 november kommer räntan vara 2,62 % vilket ger att schablonintäkten på t.ex. ISK kommer vara 2,62+1= 3,62 %.

Efter eventuella avdrag blir då skatten 30 % på det.

2024 så höjs ej heller siktgränsen för statlig skatt vilket kommer göra att eventuella löneökningar som hamnar däröver ska betalas extra för. Ett något ökat jobbskatteavdrag kan ge upp till ca 300 kr mindre i skatt per månad under 2024. Pensionärer får också någon liten krona extra i avdrag annars så ser det mesta ut som att det för många blir mer skatt att betala. I alla fall de som sparar, jobbar och gnetar. I mina ögon ger det hela konstiga incitament. 

Hur som helst. Förmiddagskaffet är uppdrucket och reflektionerna nedtecknade. Dags att gå ut igen. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.