4 Jul, 2024

Väntans tider

Uppdaterad:
4 Jul, 2024

Det är lite väntans tider. Väntan på Q2-rapporterna, men även väntan på lite ledighet. Brukar alltid hinna med någon tur på sommaren men i år får det bli lite senare. Blir troligen något grannland som får besök så någon långfärd blir det inte. Å andra sidan så finns avstånd att avverka bara genom att hålla sig inom Sverige. Det är hur som helst alltid intressant att resa och se lite nya ställen.

Q2:orna kommer också bli intressanta. Det är väl allmänt att byggbranschen har det tufft. När kommer vändningen? Fastighet? Har de bottnat nu? Ränteläget ter sig ha toppat. Ska det till många sänkningar nu?

Räntor och inflation går heller inte spå, men det som ligger i framtiden verkar vara att Trump blir president igen i USA. Med det så kan det mycket väl bli en inflationsdrivande politik igen. Vilket i sin tur naturligtvis påverkar inflation och ränteläge i resten av världen med.

De flesta tänker dock att vi ska se flera räntesänkningar här nu framöver. Inte minst Sven-Olof Johansson. Storägare, VD för Fastpartner som kom med rapport idag.

I VD:ordet skriver han bl.a.

” Rent generellt kan vi konstatera att i princip allt i vår omvärld talar för lägre räntor eller till och med mycket lägre räntor.”

”Effekterna av USA’s gigantiska pandemistöd är under upphällning med påföljd att konsumentefterfrågan faller i snabb takt, vilket medfört klart fallande priser i konsumtionsledet” 

”Går vi över till Europa så har vi samma situation här med avtagande efterfrågan från konsumenten som känner en stor osäkerhet inför framtiden påhejad av den politiska oro man ser i första hand i Frankrike och England men även i Tyskland.”

”Till detta kan läggas en enorm konkurrens från kinesiska företag vars industri har ett alldeles för lågt resursutnyttjande vilket man måste höja av sysselsättningsskäl. Den egna hemmamarknaden är svag vilket kommer att innebära att västvärlden kommer att översköljas av högkvalitativa, billiga ochsubventionerade kinesiska produkter och detta oavsett tullar eller andra handelshinder. Allt detta är givetvis påtagligt deflationistiskt och kommer tvinga fram ordentliga räntesänkningar från ECB.”

Johansson brukar ha kloka inspel. Hans slutsats är i alla fall att finansnettot kommer förbättras i rask takt.

Förutom räntespelet så har vi de brukliga cyklerna. Mycket går i full fart, men det syns också avmattning på sina håll. Så som Johansson nämner. Deere & Company lyftes som ett exempel i ett tidigare inlägg, men detsamma gäller även bolag så som Michellin, Hexpol, Volvo. Blodomloppet i världsekonomin, fordonsbranschen och dess underleverantörer. Försäljnings- och leveransnedgångar. Det ska som sagt bli jätteintressant med Q2:orna.

Förutom de vanliga cyklerna kan också vad som helt hända när som helst. De där så kallade extraordinära händelserna som bara dyker upp. De kommer då och då. Det är förutsägbart. Dock går det inte förutsäga vad eller när.

Nog om detta. Snart vankas Q2-rapporter i strid ström. Intet är som väntans tider, som herr Karlfeldt en gång i tiden skrev. Om det så är rapporter eller semester.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.