Redaktionen
25 Sep, 2024
sibek intervju

VD-intervju med David Berg på Sibek

Uppdaterad:
25 Sep, 2024

Sedan årsskiftet har aktiekursen stigit med över 100% och bolaget tillhör därmed ett av få bolag på de mindre listorna som har visat sig vara en bra placering. Under första kvartalet (Sibek har brutet räkenskapsår) lyckades bolaget redovisa en omsättningstillväxt om 24% samt en rörelsemarginal om hela 20,8 (4,0)%. Detta är en mycket hög nivå i jämförelse med andra konsultbolag. 

För att få en uppdatering kring Sibek har vi fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets VD, David Berg. Du finner den nedan. 

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView

Fråga 1
I april blev ni tilldelade ett avtal med Trafikverket till ett uppskattat värde om 23 MSEK. Skulle du kunna berätta lite mer om detta avtal samt på vilket sätt detta avtal möjliggör för er att bredda ert tjänsteutbud?

Kortfattat handlar avtalet om att Sibek ska förse den digitala tåglägestjänsten hos Trafikverket med kompetens kring signalteknik. Det är kompetens vi besitter på Sibek, men vi har tidigare inte levererat den här typen av tjänster. Det innebär därmed en möjlighet för oss att ytterligare bredda vårt tjänsteutbud. I och med att avtalet löper över så pass lång tid har vi också möjlighet att göra satsningar i form av nyanställd personal för att bemanna uppdraget. Jag tror att det för helåret kommer att utgöra ett av våra större uppdrag.

Läs mer om avtalet med Trafikverket

Fråga 2
Hur förväntas beläggningsgraden se ut under de kommande månaderna?

Vi såg som sagt en beläggningstopp under sommaren. Den närmaste tiden förväntar vi oss fortsatt hög beläggning om än inte på lika extrema nivåer.

Fråga 3
Ni är idag endast verksamma på den svenska marknaden. Skulle du kunna berätta hur den svenska marknaden ser ut samt vilken marknadsandel ni estimerar att ni har idag?

När det kommer till projektering domineras den svenska marknaden av de stora teknikkonsulterna och vår marknadsandel är liten. Där har vi vår nisch där vi siktar in oss på uppdrag som ställer höga krav på kompetens kring signalteknik. När det gäller driftsättning har vi relativt stor marknadsandel (ingen statistik finns att tillgå tyvärr). Här är antalet aktörer färre, förutom Sibek framför allt två andra större teknikkonsulter. Inom bygg- och projektledning är marknaden fragmenterad och det förekommer allt från enmansföretag till multinationella teknikkonsulter. Även här siktar vi på att vinna uppdrag med höga krav på tekniskt kunnande.

sibek vd intervju

Fråga 4
Ni är idag helt fokuserade på teknikslaget Signal som är ett av fyra teknikslag som konsultavdelningarna inom järnväg brukar delas in i. Har ni planer på att i närtid även fokusera på andra teknikslag och i så fall vilket/vilka?

Det finns inga uttalade planer på att satsa på något specifikt annat teknikslag. Historiskt har vi expanderat till tjänster som ligger nära de vi redan levererar, och det har varit ett bra koncept för oss.

Fråga 5
Vilka är de största utmaningarna som ni ser på kort sikt?

Vi lägger mycket arbete på resursplanering. Vi har många uppdrag pågående parallellt och det kan vara en utmaning att få allt att fungera smidigt när beläggningen är hög. Det är också en utmaning att hitta medarbetare med rätt kompetens.

Fråga 6
Varför ska man investera i Sibek?

Det måste varje investerare fråga sig själv. Personligen kan jag tycka att om man vill ha exponering mot infrastruktur och järnväg så ska man ta en närmare titt på Sibek. Vi är ett lönsamt och välmående bolag och jag tror att det för en investerare är förhållandevis enkelt att förstå vår affärsmodell.

Läs även

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.