28 May, 2024

Brev från en läsare om valutaexponering

Uppdaterad:
28 May, 2024

Då och då brukar det dimpa in ett och ett annat brev i min inkorg. Jag har som ambition att svara på alla, om än att det i många fall blir tämligen korta svar. Detta då tiden inte riktigt finns där. Jag ger aldrig råd eller dylikt, utan försöker att ställa motfrågor i syfte att hjälpa avsändaren att själv finna svaren. Således blir jag lite av den lärare som jag till vardags arbetar som.

För ett par dagar sedan inkom ett brev från en läsare som undrar hur hen ska tänka kring valutaexponering. Jag tyckte frågan var adekvat att jag ville dela den här och ställa en direkt fråga till dig, som läser detta, och hur du tänker (och skulle svara). 

”Hej Cristofer. Jag hoppas allt är bra med dig. Jag undrar hur du tänker kring valutaexponering – hur mycket ska man ha investerat i SEK, USD och så vidare? Ska man gå efter hur en globalfond är konstruerad, det vill säga att cirka 65–70 % ska ligga i USD? Eller ska jag ha mindre än så? Min ambition är att leva på utdelningar och jag kommer nästa år att komma upp till en summa som kommer ge mig strax under 25 000 kr/månaden (om jag slår ut totalsumman). Nu spelar det i och för sig ingen roll för min fråga, men jag ville ändå nämna det. Planen är att bo kvar i Sverige, men såklart resa och uppleva världen – framför allt Asien.

Just nu har jag cirka 35 % i SEK, medan USD står för 20 %. Därefter kommer EUR, CAD, GBR med cirka 10 %, 7 % respektive 4 %. Utöver dessa finns mycket smått och gott, såsom NOK, DKK med flera. 

Portföljen har tagit del av den svenska kronans försvagning de senaste åren och långsiktigt tror jag att SEK:en kommer fortsätta försvagas, eller i alla fall vara relativt svag. Jag har svårt att se hur den skulle kunna stärkas och ligga stabilt kring de 7-8 SEK/USD som den tidigare legat på. Absolut kan jag ha fel, men… jag tror att all geopolitisk oro, protektionism med mera gör att USD och EUR kommer vara de starka valutorna och SEK och andra bananvalutor kommer vara och förbli svaga. Börsen vill ha stabilitet, ’säkerhet’ samt styrka och det finns i just USD, EUR, men också i CAD och till viss del GBR. 

Jag vet också att svenska bolag är globala och att Volvo, Sandvik med flera således har inkomster i andra valutor, såsom just USD, men jag tycker inte det blir samma sak som att direkt ha ett ägande i till exempel McDonald’s och så vidare – kanske har jag fel?

Ska jag sikta på att stärka min SEK-exponering mot… 40 %, 45 % eller till och med 50 %!? Eller ska jag låta nuvarande valutaexponering vara gällande? Mer USD? Mer EUR? Jag är kluven.

Jag är långsiktig (är ”bara” 43,5 år gammal) och har inget behov av att sälja av något eller några innehav på många, många år. Jag har en buffert vid sidan om börsen och har även en bostad med låg belåningsgrad.

Ser fram emot ditt svar. Keep it up”

Ja, vad anser du som läser detta inlägg? Hur är din nuvarande valutaexponering och är den enligt det mål/den vision du har? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.