24 Aug, 2019

Är man sparsam så är man

När jag var anställd hade jag telefon via jobbet och ingen privat telefon vid sidan om. Det gjorde att jag inte betalt för telefon på nästan 15 år när jag slutade jobba för 1,5 år sen.

På jobbet hade vi ett tag maxsurf på 4 GB och slog man i det så började det gå otroligt långsamt och då behövde man ringa och motivera för IT-avdelningen varför man skulle få mer snabb surf den månaden. Då fick man säga något i stil med att man jobbat mycket utanför kontoret och haft tunga presentationer som behövts tankas ner (inte sanningen att man 5 h om dagen lyssnat på podcasts om hur man skulle bli ekonomiskt fri och slippa det här jävla dårhuset). Det var ju lite jobbigt att ringa det där samtalet så jag försökte hålla igen lite lagom och satte in en varning vid 3 GB och slog jag i den innan den 20e började jag hushålla lite.

Efter ett tag släppde de på spärren om 4 GB när företaget omförhandlade villkoren med sin leverantör och då slutade jag fundera så mycket på om jag gjorde av med 4 eller 6 GB per månad. Men jag hade ändå ett minne av att det kunde vara på gränsen att 4 GB räckte för normalt användande när jag skulle skaffa ett eget abonnemang. Men jag tänkte att det får minsann räcka då det var det billigaste alternativet.

Jag insåg direkt att poddarna var en stor bov i mitt fall så sen jag slutade jobba har jag varit extremt duktig på att alltid ladda ner avnsitten hemma med WiFi innan jag ska ut och lyssna. Här har jag verkligen varit extremt disciplinerad, men det är ingen stor uppoffring då det tar cirka 5 sekunder att ladda ner det i hallen hemma innan jag går ut och det är inga problem att ladda ner 10-15 avsnitt och lägga på lager. Även nu ställde jag in en varning på 3 GB men det slog mig redan efter någon månad att jag aldrig sett den där varningen. När jag nu loggar in så har jag ett saldo på 88,46 GB. Då fick jag visserligen en extra pott som välkomstbonus när jag startade upp det hela, men jag är ändå närmast chockad över hur jag kan byggt upp detta på knappt 2 år. De flesta månader måste jag sparat 3 GB till potten. Visst jag kollar inte jättemycket 30 minuter långa Youtubeklipp när jag sitter utanför ett WiFi men är rätt beroende av mobilen och använder den flitigt även utanför hemmet.

 

Jag tror att det är något med min personlighet att jag gillar att spara och bunkra upp resurser i ladorna oavsett om det är pengar eller mobil-surf. Hade jag bott i hus och eldat med ved hade nog vedboden varit full. Och nu har jag jättesvårt att börja slösa surf bara för sakens skull, det finns så vitt jag vet heller ingen billigare variant med mindre surf att byta ner sig till.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.