25 Feb, 2020

Äta efter säsong

Att jag kom att tänka på det här med att äta vissa saker vissa perioder på året just idag borde kanske hänga ihop med Fettisdagen och semlor. Men det var faktiskt av helt andra skäl som tanken slog mig just idag. Men för sakens skull får vi väl börja med att gå till botten med semlorna. Jag har inte ätit någon just idag och kommer inte göra det, men har ätit tre stycken den senaste månaden. Två köpta på ett konditori som brukar rankas som topp 10 i Stockholm och en köpt på City Gross. Priset var 40 kr på konditoriet och 10 kr på City Gross. Här är det faktiskt helt omöjligt att värdera vilken som var mest prisvärd, då fyra gånger högre pris är rätt svettigt. Men ska man bara äta några gånger om året är det nog ändå så att 20% godare semla kan motivera 300% högre pris.

Så åter till det som fick mig att tänka på att äta vissa saker under vissa delar av året. Idag åt jag nämligen upp min sista burk med inlagd sill köpt för 6,90 kr per burk innan jul. De hade erbjudande två veckor i rad där man max fick köpa fem burkar per vecka. Så jag hade tio burkar lagom till jul och har således ätit sill till lunch ungefär en gång i veckan sen dess. En burk sill, några potatisar, två ägg och någon grönsak. Fin lunch för runt 10 kr som är både god och nyttig. Nu skulle jag så klart ha råd att köpa sill även till ordinarie pris som jag antar ligger någonstans strax under 15 kr för motsvarande burk, men då jag vet att det kommer erbjudande till påsk och midsommar också så har jag de senaste åren kunnat köpa 30 burkar till riktigt bra pris. Vilket är precis lagom. Man får en liten paus från sportlovet till påsk och sen en lite längre paus från slutet av sommaren fram till jul, om man som mig äter sill en gång i veckan och har en partner som inte gillar sill så man får ha den i fred. Några veckors paus på senvintern och hösten är precis lagom så man hinner få tillbaka längtan efter denna goda lunch. 

I fallet med sillen är det alltså egentligen ingen fråga om säsong. Utan en vara som tre gånger per år säljs på kampanjer och har lång hållbarhet. Andra varor kan ju vara så att de varierar mycket i pris beroende på årstid. Då är det ju dessutom ofta så att varan håller bäst kvalité just när den är som billigast. Nackdelen är att man då får äta det ganska ofta och mycket under en begränad period och sen väldigt lite under kanske 8-9 månader under resten av året. Då passar sillen mig mycket bättre som jag kan äta nästan året runt och ända betala under halva priset mot ordinarie pris.

Vilka är era favoritvaror som ni äter under vissa säsonger på året?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.