19 Aug, 2019

Besöka olika butiker

Att handla billig mat kan man som de flesta andra grejer här i livet dela upp i några olika steg beroende på ambitionsnivå. Det finns några grundprinciper som att handla på säsong, planera inköpen så man inte behöver slänga mat och liknande. Men om vi ser bortanför detta och att kyckling är billigare än oxfilé och vitkål är billigt på hösten och dyrt på sommaren så finns det en hel del pengar att tjäna på även valet av butik. 

Jag bor nära en liten lokal ICA butik och ser varje dag folk komma med kassar fyllda motsvarande en storhandling från denna ICA Nära. Trots att det finns 3 stora butiker inom 1 km håll. Så här finns det så klart mycket pengar att spara genom att planera lite och byta till en billigare butik som sin huvudbutik. Sen kan man så klart behöva komplettera någon gång när vardagspusslet så kräver och då är det smidigt med en liten butik som ligger nära. Men man kan inte behöva fylla plastkassarna till bristningsgränsen som mina grannar gör. 

När man väl hittat till den större och billigare butiken kan man titta lite i hyllan och se att ofta skiljer 50% eller mer i pris på varor av samma typ, vänd på förpackningen och läs och se om du hittar någon rimlig förklaring till prisskillnaden. Om inte så testa en billigare variant någon gång då och då så kommer du säkert på sikt hitta många billiga varor som är precis lika bra som de dyrare, säkert gå på några nitar också men då är det bara att välja ett annat märke i framtiden. Gör ett blindtest där hemma så tror jag ni kommer inse att några dyra varor som ni brukar köpa inte alls var värda sitt pris.

Nästa steg tycker jag kan vara att ha koll på vad som är på erbjudande just denna vecka på den stora billiga butiken. Sen passar man på att köpa lite extra av sånt man ändå brukar köpa just den veckan som det är kampanj. Fryst kycklingfilé behöver man inte köpa varje vecka utan kan köpa 3 påsar när det är billigt och 0 påsar veckorna efter när det är ordinarie pris. Att lära sig vad de varor man brukar köpa har för ordinarie pris räcker långt.

Sista steget för den riktigt inbitne är att besöka flera olika butiker under veckan och plocka de varorna som är på kampanj på respektive butik. Ofta pratar man om någon 80/20 regel dvs att de enkla förändringarna i början är de som ger störst effekt. Men just i det här fallet men strukturerade matinköp så skulle jag säga att besparingspotentialen är ungefär lika stor i alla dessa 4 steg. Men att det blir lite mer jobb och planering ju fler steg man tar.

Jag kommer nog inte lista billiga matvaror varje måndag som jag gjorde under hösten/vintern/våren men när jag tycker det finns något som sticker ut så kommer jag ta med det i ett inlägg i början av veckan. Annars hoppas jag att mina inlägg har fått upp ögonen för er som tycker det är intressant och att ni hittat en egen variant att bevaka era lokala butiker. Den här veckan kommer jag förutom Willys som är vår grundbutik där vi gör de vanliga inköpen besöka följande butiker på jakt efter följande varor:

COOP Forum
Pepsi Max 1,5 liter 10 kr

Citygross
Nötfärs 49,95 kr/kg
Påfyllning av gaspatron till bubbelvatten 39,95 kr

ICA MAXI
Ägg 15 pack 20 kr
Laxsida 119 kr/kg

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.