4 Sep, 2019

Billiga nöjen

Att leva billigt genom att plåga sig själv och bara sitta hemma och sitta av tiden för att göra av med så lite pengar som möjligt fram till nästa lön eller utdelning blir ju inget roligt liv. Hittar man däremot roliga aktiviteter som man uppskattar och som samtidigt är gratis så kommer en sparsam livsstil nästan komma av sig självt. Eller ännu bättre så klart om man är så lyckligt lottad att man kan hitta någon hobby som till och med går att tjäna lite pengar på.

Det går ju många gånger att göra en hobby både på ett billigt och dyrt sätt. Springer man några gånger i veckan kanske man behöver byta löparskor ungefär en gång om året. Men man kan också lägga en halv förmögenhet på olika skor för olika underlag, gps-klocka, löpteknikkurs, pannlampa, startavgifter till lopp, kläder etc. För att inte tala om sporter som längdskidor eller cykel som kan kosta många 10.000 lappar om året för den som är lagd åt det spendersamma hållet.

Något som verkligen varit en framgångsfaktor för mig personligen är att jag hittat personer att dela dessa billiga nöjen med. Jag har ett par olika personer jag tränar med regelbundet och det blir ett minst lika bra sätt att umgås som att fika eller ta en öl. Det gör att jag har rätt litet behov av att söka fler sociala sammanhang som kostar pengar bara för att få chansen att träffa fler människor. En normal vecka brukar bli en lunch ute med gammal kollega eller kompis som jobbar på dagarna, ett par träningspass med olika personer och någon mer aktivitet. Det räcker långt för mig förutom att jag så klart träffar min fru 98% av dagarna. Det här med att de flesta andra jobbar på dagarna när jag är ledig har jag inte upplevt som något problem alls. 

Jag känner att jag skulle ha ett mycket större behov av att hitta på saker utanför hemmet efter att jag slutade jobba om jag samtidigt var singel. Nu har jag inga problem att vara själv 8-17 vissa dagar utan att träffa en människa (går alltid ut minst några timmar om dagen och ofta ärenden som handla eller biblioteket eller någon föreläsning så jag ser ju folk men inte varje dag jag träffar någon personligen och verkligen pratar eller umgås). Det här tror jag skulle kunna vara en utmaning för mig att ibland skulle kunna gå både en och två dagar utan att riktigt umgås med någon vilket skulle kunna bli både segt och förslappande för mig. Men alla är vi olika så det funkar säkert toppen för många andra!

På tal om billiga nöjen så tycker jag vi har en ganska lovande TV-höst på gång. Följande program eller serier kan jag rekommendera just nu.

Alla mot alla - Frågesport med roliga frågor och lag som går 4 dagar i veckan på kanal 5. Jag och min fru kollar nästan varje dag, ofta i samband med middag dvs vi kollar det program som gick kvällen innan och kan spola reklamen. Lättsammare och på många sätt roligare än På Spåret som man så klart ser fram emot också.

Tjuv och polis - Någon form av dokusåpa där vanliga männniskor ska göra en låtsaskupp och sen hålla sig borta från fd poliser. Bara gått ett avsnitt än men jag tycker det började lovande. Går på SVT på söndagar. Finns dock risk att det kommer bli lite segt i längden och visst känns det lite regiserat/styrt av TV eftersom det inte skulle funka att tjuvarna åkte fast direkt i första programmet.

Succession - Serie som går på HBO vilket vi fick 6 månader gratis av när vi köpte vår nya TV. Tror jag fick tipsen via Börspodden och det krävs nog att man gillar företagande och affärer för att uppskatta serien. Men vi har sett 4 avsnitt och tycker den är ganska bra.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.