13 Sep, 2019

Börsens starka utveckling

Jag har alltid varit väldigt noga med att skilja på börsen dagliga svängningar och min privatekonomi. Det är något som jag tycker är helt centralt för en långsiktig sparare framförallt när portföljen börjar komma upp i några miljoner i värde och uppgångar på 10.000-tals kronor om dagen blir vardagsmat. Vad jag menar med att skilja på portföljens ekonomi och min privatekonomi är att en besparing genom att köpa morötter på kampanj och spara 5 kr är lika viktigt oavsett om portföljen gått upp eller ner 50 000 kr den aktuella dagen. Besparingen är fortfarande 5 kr och för dig 5 kr närmare målet jämfört med att köpa dyrare morötter.

Detta har alltid känts helt naturligt för mig och inget jag behövt jobba speciellt hårt med. Jag tror det har hjälpt mig att jobba på uthålligt och målmedvetet mot målet, men också att mentalt klara lite större nedgångar. Oavsett om portföljen gick upp med 100 000 kr i månaden flera månader i rad som under hösten 2016 och våren 2017 eller om den gick ner med 200.000 kr under en semestermånad som 2011 så var min enda uppgift att spara på enligt planen och stoppa in de planerade 20 nya tusenlapparna i portföljen. Om målet är 8 miljoner så är det liksom lite skit samma om man har 5 eller 6 miljoner, målet är ändå flera miljoner bort och ju mer pengar som sparas desto snabbare kommer man dit.

Frågan är dock om inte jag börjar mjukna lite i denna inställning. Tidigare i veckan fick jag nämligen förfrågan om ett litet konsultjobb som jag tackade nej till. Jag har sedan tidigare satt upp väldigt tydliga regler för mig själv att bara jobba med roliga saker och det här var inte första gången jag tackade nej till jobb. Men den här gången var det nog egentligen ett ganska ok uppdrag, dock lite bökigt och krångligt så jag gick på magkänslan och tackade nej och sa att jag tyvärr inte hade tid. Det var inget stort uppdrag utan handlade om ca 5 000 kr. När jag sen i efterhand funderade på varför jag egentligen tackat nej kunde jag inte undgå att fundera på om jag tänkt annorlunda om börsen varit ner 20% sen årsskiftet. Börsen har som bekant gått starkt i år och vår portfölj är upp lite över 1,5 miljon sen årsskiftet och då är det lätt hänt att känna sig lite rik.

Nu var det som sagt ett uppdrag som var lite i gränslandet mellan bra och dåligt och det är väl då som övriga, egentligen oviktiga, aspekter som tex börsens kortsikta utveckling kan påverka lite. Överlag är jag väldigt nöjd med att jag hållit hårt på principen att tacka nej till allt som inte känts inspirerande eller roligt vilket jag från början tänkte mig skulle bli den stora utmaningen då pengarna riskerar att locka. Att åka till jobbet med lite halvont i magen för pengarnas skull har jag gjort tillräckligt. 

Skulle vara kul att höra hur ni läsare påverkas av börsens kortsiktiga svängningar. Ökar ni konsumtionen när börsen gått bra? Eller ökar kanske suget efter att göra undersökningar på mobilen för att tjäna 5 kr när börsen kraschar?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.