31 Jul, 2018

Hur stor buffert behövs?

Jag hade under många år 50 000 kr på ett sparkonto som buffert, för oväntade utgifter eller plötsligt minskade intäkter. Exakt vad oväntade utgifter skulle kunde vara hade jag nog ingen riktig bild av men som boende i bostadsrätt så kunde väl tvättmaskinen, diskmaskinen och kylen paja samma vecka i värsta fall. Senaste året när vi haft bil skulle ju även den kunna gå sönder riktigt rejält. Då man alltid matats med att det är bra att ha en buffert på några månadslöner gick det många år utan att jag tänkte så mycket på dessa 50 000 kr, vad det skulle användas till och vad det kostade att ha de liggande där på ett sparkonto nästan helt utan ränta. 

Om vi börjar med kostnaden så handlar det om en kostnad på 0,5-1 miljon kronor i utebliven avkastning att ha 50 000 kr på ett sparkonto under ett helt arbetsliv. Ränta på ränta är som bekant kraftfulla grejer. Mina kostnader pendlade upp och ner med ett par tusenlappar i månaden. Så att det helt plötsligt på kort tid skulle behövas 50 000 kr till var rätt osannolikt. En dyr försäkring för något som hade liten sannolikhet att inträffa med andra ord.

För att vara extra tydlig så menar jag inte kortsiktigt sparande för semester, inköp av ny cykel eller att byta bil var 4e år. För mig är det inte buffert utan ett planerat sparande för en väntad och planerad utgift. Jag pratar heller inte om att ha lite "torrt krut" för att fyndköpa om aktiemarknaden går ner eller att ha en strategi med en viss procent ränta i portföljen för att minska svängningarna och kunna balansera om regelbundet för att kunna köpa mer aktier när det gått ner och sälja lite aktier när det gått upp (tex alltid sträva efter 80% aktier och 20% ränta i portföljen). Det har med placeringsstrategi att göra, ej något privatekonomiskt som buffert.

Detta med buffert på ett sparkonto är mycket psykologi och vad som känns bäst i magen. Sannolikheten att snabbt behöva få fram pengar beroende av vilka risker som finns i ens liv (boendeform, familjesituation etc) och även möjligheten att snabbt få tag på pengar på annat håll är väldigt olika. Mina betraktelser här blir helt subjektiva så får du som läsare göra din egen bedömning om dessa tankar även är överförbara till dina förutsättningar.

Jag säger inte att ni inte ska ha en buffert. Jag säger bara att jag under flera år hade en buffert helt i onödan och det säger jag inte för att kylen med facit i hand aldrig pajade samtidigt som tvättmaskinen, utanför om det hade hänt så hade jag kunnat lösa det ändå utan buffert. Ser era förutsättningar ut ungefär som mina gjorde så kanske det kan gälla er också. 

- Jag hade ett jobb där jag kunde spara en ganska stor del av lönen varje månad
- Jag hade en obelånad aktieportfölj och en lägenhet med lägre belåning än det banken maximalt accepterade
- Jag hade ett fast jobb med uppsägningstid och rätt till a-kassa. Även med a-kassa skulle min sparkvot bli över 0.
- Jag hade en strategi att hålla privatekonomin och portföljen skilja ändå till den dagen i framtiden då jag skulle sluta jobba. Det vill säga att sälja aktier och fonder för att finansiera privatlivet var ett extremt undantagsfall så länge jag hade lön. Ungefär i nivå med att behöva ringa mina föräldrar och be om ett lån. Men båda dessa alternativ är ändå möjliga som en absolut sista utväg.

Du som börjar från 0 kr och varken har pengar på sparkonto eller i en aktieportfölj gör nog klokt i att börja med att spara ihop lite pengar i en buffert. Att jag tycker storleken på aktieportföljen påverkar behovet av buffert är inte för att man kan sälja aktier för att få loss pengar. Utan kombinationen av en obelånad aktieportfölj (eller lågt belånad bostad) i kombination med ett månadssparande från lönen gör att man kan belåna aktierna och sen kommande månader betala tillbaka lånet med hjälp av månadssparandet. I praktikten innebär detta alltså att istället för att stoppa undan 50 000 kr från pengar som du har nu för att täcka en oväntad kostnad år 2025 så löser du behovet av pengar kortsiktigt då och drar sen ner på dina aktieköp under resten av 2025 för att betala tillbaka. Om det där oväntade nu verkligen händer i maj 2025, kanske händer det 2035 eller aldrig.

När man som mig hamnat i ett läge där man kunnat sluta jobba tycker jag behovet av buffert blir lite större igen. Då marginalen blir mindre mellan inkomst och utgift och risken för sänkta utdelningar troligtvis är något större än risken för sänkt lön. 

Håller ni med om att det allmänna rådet att ha flera nettomånadslöner i buffert många gånger är överdrivet och riskerar att över tid bli dyrare än vad man tänker på? Skulle ni kunna tänka er att kortsiktigt belåna aktieportföljen med 5-10% för att snabbt betala av lånet kommande månader?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.